Ultimatum pentru rebelii sirieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Negocieri pentru pace fără rezultat

Ultimatum pentru rebelii sirieni

Externe 27 Decembrie 2017 / 15:10 904 accesări
Armata siriană asediază în continuare zonele controlate de rebelii sirieni

Armata siriană asediază în continuare zonele controlate de rebelii sirieni

În ciuda discuțiilor despre încheierea unui tratat de pace, rebelii sirieni aflaţi într-o zonă strategică din apropierea frontierelor Israelului, Libanului şi Siriei, au primit un ultimatum din partea armatei siriene şi a organizaţiei paramilitare Hezbollah să se predea. Armata regimului de la Damasc, susţinută de autorităţile locale, finanţate şi înarmate de Iran, au intensificat campania împotriva rebelilor sunniţi aflaţi într-o enclavă din această zonă. "Li s-au dat 72 de ore luptătorilor să se predea, să meargă la Idlib, iar cei care vor să rămână trebuie să ajungă la o înţelegere", a declarat Ibrahim al-Jebawi, un ofiţer din Armata Siriană Liberă (FSA). Publicaţiile organizaţiei Hezbollah au relatat că insurgenţii au convenit să mijlocească termenii de predare şi au declarat că negocierile au început deja cu privire la evacuarea lor, în următoarele câteva zile, către Idlib. Anterior, armata siriană a mai folosit tactici precum asediul, pentru a îndepărta rebelii din capitală. Cel puţin 8.000 de civili sunt blocaţi în enclavele rămase. "Acesta este un efort al Iranului şi al Hezbollahului de a extinde angajamentul cu Israelul. Întrebarea este dacă Israelul va permite acest lucru", a declarat Fayez al Dweiri, un general pensionat care monitorizează situaţia din Siria.

Totodată, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii în Siria a anunțat că au început evacuările medicale din enclava Ghouta de Est, din apropiere de Damasc, controlată de rebelii sirieni. Aproximativ 400.000 de oameni din Ghouta de Est sunt asediaţi de forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad, iar Naţiunile Unite au cerut guvernului sirian să permită evacuarea a circa 500 de pacienţi, care, altfel, vor muri, în lipsa unei asistenţe medicale de urgenţă.

În schimb, un avion militar sirian a fost doborât de insurgenţi, în provincia Hama, situată în nord-vestul Siriei, iar pilotul a murit. Avionul militar, de tip L-39 Albatros, a fost doborât în cursul unei misiuni ofensive desfăşurate deasupra localităţii Um Haratain, conform unor surse din cadrul grupurilor insurgente. Avioane militare siriene şi ruse au efectuat raiduri aeriene intense în vestul Siriei în ultimele luni.

Taguri articol


12