Un nou-născut, trecut pe numele tatălui biologic chiar dacă mama e recăsătorită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un nou-născut, trecut pe numele tatălui biologic chiar dacă mama e recăsătorită

Social 25 Decembrie 2018 / 17:21 1112 accesări

Mai mai mulți aleși PMP și PNL au depus la Senat un proiect care facililitează eliberarea actelor de stare civilă, printre care și posibilitatea ca un nou-născut să fie direct înregistrat pe numele tatălui biologic, chiar dacă mama este recăsătorită, pe baza declarației notariale a ambilor bărbați, informează mediafax. Inițiativa prevede completarea Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civilă. Astfel, proiectul propune introducerea unui alineat la articolul 10 care prevede că: „Se eliberează, la cerere, orice act de stare civilă, respectiv certificat de naștere, certificat de căsătorie, certificat de deces, oricărei persoane care justifică un legitim interes și, implicit o situație juridică, în vederea obținerii acestuia”. De asemenea, parlamentarii Opoziției propun și completarea articolului 14¹ din lege astfel: „Dacă declarația privește copilul născut în timpul căsătoriei, al cărui tată biologic este altul decât soțul mamei, acesta va putea fi înregistrat direct pe numele tatălui biologic, pe baza declarației notariale a ambilor bărbați, fără a mai fi necesară parcurgerea unei proceduri judiciare”. Aleșii PMP și PNL susțin, în expunerea de motive că inițiativa este generată „de o serie de situații de natură practică, în care alte persoane decât cele titulare ale actelor de stare civilă, moștenitorii lor sau autorități publice justifică un interes legitim în vederea obținerii lor”. Inițiatori oferă ca exemplu o situație destul de des întâlnită, și anume cea legată de intabularea dreptului de proprietate în momentul în care vânzătorul a decedat. „Legea nr. 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară impunând să se anexeze inclusiv certificatul de deces în copie legalizată sau un extras de certificat de deces. În forma actuală a art. 10 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civilă o persoană care justifică un interes legitim pe baza unor acte prezentate se află în imposibilitate să obțină eliberarea acestora”, precizează inițiatorii, în expunerea de motive.

De asemenea, parlamentarii Opoziției vorbesc și despre situația în care tatăl biologic al unui nou-născut nu poate fi direct trecut pe certificatul de naștere, în situația în care mama este recăsătorită.

Legislația în vigoare prevede ca bebelușul să fie automat trecut pe numele soțului mamei, deși tatăl biologic este altul, chiar dacă cei doi bărbați recunosc faptul că nou-născutul nu îl are ca tată pe soțul mamei, susțin inițiatorii. Prin urmare, parlamentarii PMP și PNL conchid că „se impune modificarea actului normativ și simplificarea procedurii birocrative greoaie, care nu permite rezolvarea unor probleme practice într-un mod simplist, pentru ipotezele expuse mai sus”, conform sursei menționate.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, iar decizională este Camera Deputaților.12