UNESCO își alege un nou director general

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UNESCO își alege un nou director general

Externe 08 Octombrie 2017 / 18:17 559 accesări

Abilitatea de a strânge fonduri și o personalitate cu potențial unificator sunt cerințele principale pe care trebuie să le îndeplinească noul director al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), a declarat actualul director general al instituției, Irina Bokova, duminică, pentru cotidianul francez Le Monde. Consiliul executiv al UNESCO va vota începând de luni pentru alegerea unui succesor al Irinei Bokova, care spune că această agenție este "un vis pentru lume, dar se află în dificultăți financiare și politice din acest motiv", relatează AFP. Șapte țări au propus candidați — Franța, China, Vietnam, Azerbaidjan, Egipt, Qatar și Liban. O provocare importantă pentru persoana care va fi aleasă să conducă organizația va consta în "reducerea suprapolitizării acțiunilor sale, care în anumite momente, au inflamat situația, împiedicând atingerea obiectivelor sale", a afirmat candidata libaneză Vera el-Khoury Lacoeuilhe.

UNESCO, organizație cunoscută în primul rând pentru lista siturilor incluse în patrimoniul mondial, a fost în mod repetat afectată în trecutul recent de conflictele din Orientul Mijlociu. După ce UNESCO a acceptat Palestina în rândul membrilor săi, Statele Unite — cel mai mare susținător financiar al ei — a oprit plățile către organizație. Primul tur de votare va începe luni. Dacă niciun candidat nu va obține majoritatea voturilor exprimate de cei 58 de membri ai consiliului executiv, votarea va continua pe parcursul săptămânii viitoare cu alte patru tururi de scrutin.

Câștigătorul va trebui să fie apoi confirmat prin vot cu ocazia unei sesiuni generale la care vor participa toate țările membre, pe 10 noiembrie.

Taguri articol


12