Universitatea „Ovidius“ riscă lichidarea?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Universitatea „Ovidius“ riscă lichidarea?
Educație 09 Septembrie 2016 / 17:44 20762 accesări 44 comentarii

NEREGULI GRAVE ÎN RAPORTUL ARACIS!

Ultimul raport al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) privind controlul efectuat în luna ianuarie la Universitatea ”Ovidius” din Constanța (UOC) are accente dramatice. Dacă, în urmă cu 5 ani, ARACIS acordase universității constănțene ”Gradul de încredere ridicat”, anul acesta instituția de învățământ a primit calificativul ”Încredere”. Dacă v-ați așteptat ca performanțele Universității să crească sub conducerea rectoratului Rugină, v-ați înșelat! Recent publicatul raport ARACIS evidențiază în zeci de pagini nu numai faptul că Universitatea a retrogradat, pur şi simplu, odată cu primirea noului calificativ, ci și o multitudine de nereguli extrem de grave, iar statisticile din 2016 sunt mult mai slabe decât cele din 2012 sau 2013 (pe vremea rectorului Dănuț Epure). Vă prezentăm câteva dintre cele mai îngrijorătoare probleme de actualitate ale Universității, dintre care cea mai serioasă este posibilitatea lichidării și închiderii instituției de învățământ, urmând să revenim în edițiile viitoare cu detaliile cuprinse în raportul ARACIS și declarațiile decidenților UOC.

Așa cum arătam în ediția din 29 iulie, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a transmis rezultatele controlului efectuat în luna ianuarie la Universitatea ”Ovidius” din Constanța (UOC). Și dacă, în urmă cu 5 ani, ARACIS acordase universității constănțene ”Gradul de încredere ridicat”, instituția a primit de această dată doar calificativul ”Încredere”. Recent, ARACIS a publicat întregul raport realizat în urma evaluării de către o comisie de specialiști, condusă de prof. univ. dr. ing. Dorian Cojocaru, de la Universitatea din Craiova, raport care arată că lucrurile descoperite de evaluatori sunt departe de a fi în regulă. Sunt cu atât mai îngrijorătoare comparațiile dintre cifrele trecute în raportul ARACIS privind performanțele Universității din era Dănuț Epure (2012 - 2013), de exemplu, și performanțele slabe ale actualei conduceri, patronate de rectorul Sorin Rugină. În scrisoarea adresată conducerii UOC, conducătorul evaluării a prezentat mai multe probleme grave care au fost constatate în ceea ce privește numărul de studenți și înscrierea acestora, probleme în activitatea managerială, organizarea defectuoasă a concursurilor pentru ocuparea unor posturi didactice, dotări precare pentru studenți, dar și alte disfuncționalități. Raportul emis pe 29.07.2016 de către ARACIS a fost întocmit pe baza unei evaluări desfăşurate la Universitatea „Ovidius“ în perioada 12 - 15 ianuarie 2016, de către o comisie din care au făcut parte 29 de membri, doi reprezentanţi ai studenţilor şi un evaluator străin, de la Universitatea Klagenfurt.

SCĂDERE DRAMATICĂ A NUMĂRULUI DE STUDENȚI

Pentru că tot comparam rectoratul Epure și rectoratul Rugină, una dintre cele mai elocvente statistici este cea legată de numărul de studenți. Concluzia generală: la aproape toate facultăţile numărul de studenţi înmatriculaţi la studii de licenţă a scăzut considerabil, asta în timp ce alte universităţi, aflate în ierarhie chiar sub UOC, îşi ocupau locurile la licenţă încă din sesiunea de admitere din vară. Astfel, la Facultatea de Litere, în anul universitar 2012 - 2013 au fost înmatriculaţi 644 de studenţi, iar în anul 2015 - 2016 doar 549. La Teologie, numărul de studenţi înmatriculaţi a scăzut de la 740 în anul universitar 2012 - 2013, la 682 de studenţi înmatriculaţi în anul universitar 2015 - 2016. La Facultatea de Ştiinţe Economice, numărul de studenţi înmatriculaţi a scăzut de la 2529 în anul universitar 2012 - 2013, la 1.631 de studenţi înmatriculaţi în anul universitar 2015 - 2016. ”Raportat la capacitatea de școlarizare propusă de ARACIS și aprobată de Ministerul Educației, pentru anul universitar 2015 - 2016, nu toate facultățile reușesc să o acopere. La programele de studii universitare de licență, capacitatea de școlarizare este acoperită în proporție de 59,33%, iar la programele de studii universitare de master, capacitatea de școlarizare este acoperită în proporție de 28,35%”, se arată în raportul ARACIS. Evaluatorii subliniază că din documentele depuse la dosarul de autoevaluare nu rezultă faptul că universitatea a analizat situația diminuării numărului de studenți. Mai mult, instituția nu și-a îmbunătățit strategia și nu a luat măsuri prin care să facă față acestei provocări.

UNIVERSITATEA RISCĂ SĂ SE ÎNCHIDĂ?!?

Un alt aspect analizat de echipa de experți a fost cel referitor la depășirea capacității de școlarizare, descoperit de ARACIS. Potrivit raportului, la unele facultăți a fost depășită cifra de școlarizare în mod repetat, asupra instituției planând chiar riscul închiderii. Astfel, raportul arată că, în anul universitar 2015 - 2016, două programe de licență au depășit cifra de școlarizare aprobată: Medicina în limba engleză, unde au fost înmatriculați 10 studenți în plus față de locurile aprobate - 125 de locuri, și Medicina dentară, unde, în loc de 50 de studenți, au fost admiși 53. Universitatea își motivează depășirea cifrei de școlarizare prin adresa către Ministerul Educației nr. 861/1679B/06.11.2015, care permite depășirea cifrei de școlarizare cu 10%. Cu toate acestea, OUG 42/2015 prevede că școlarizarea şi înmatricularea studenţilor cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la organizarea şi desfăşurarea programelor de studii universitare sau privind depăşirea capacităţii de şcolarizare aprobate se sancţionează după cum urmează: a) programul de studii respectiv intră în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii; b) universitatea intră în lichidare şi se efectuează demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare ori încălcarea prevederilor legale se constată pe parcursul a cel puţin doi ani universitari consecutivi. Sancţiunile prevăzute se aplică pentru fapte săvârşite începând cu anul universitar 2015 - 2016.

6 PROFESORI NU ÎNDEPLINESC CONDIȚIILE DE OCUPARE A POSTURILOR

ARACIS a descoperit, în urma analizei dosarelor cadrelor didactice din UOC, faptul că 6 dintre acestea nu îndeplinesc condițiile de ocupare a posturilor în Universitate. Printre cadrele didactice care au probleme din cauza lipsei de articole publicate în reviste științifice recunoscute sau a lipsei unor cărți științifice se numără conf. univ. dr. Mihaela Fulea, de la Facultatea de Litere, conf. univ. dr. Constantin Dina, de la Medicină, sau conf. univ. dr. Ruxandra Mirea, de la Facultatea de Arte. Pe lângă aceste nereguli, inspectorii ARACIS au constatat că, din cele 1.386 de posturi didactice, doar 697 sunt ocupate, adică 50,29%, dar au fost și probleme în organizarea normelor cadrelor didactice și depășirea normelor unor angajați.

În edițiile viitoare ale ziarului ”Telegraf” vom trata în detaliu constatările îngrijorătoare din raportul ARACIS și vom reveni cu declarații ale factorilor decizionali din UOC.

Citește și:

Încolțită de ARACIS, conducerea Universității „Ovidius“ atacă... presa

Loading...

44 comentarii

Lupul 08:59:01 / 10 Septembrie 2016
Precizari ARACIS

Evaluarea ARACIS se face la 5 ani, intervalul 2012-2013 este cel care a atras toate nenorocirile. Numarul de studenti variaza in functie de numarulde elevi absolventi care este in scadere ca nu ii aduce vreun rector sau altul de acasa. Si nu stiu ce tot comparam aici un fost rector condamnat definitiv cu oamenii care incearca sa faca sa mearga universitatea dupa nenorocirile facute de echipa veche, indeosebi de fostii prorectori si fostii decani alesi de fostul rector.

Răspunde | Raportează | | |+17
Cadru didactic 09:20:42 / 10 Septembrie 2016
Lupule

Lupule, lasa vrajeala! Va fuge pamantul de sub picioare? Incepe sa se afle adevarul? Da, ai dreptate! Perioada 2012-2013 a adus toate nenorocirile! De aceea nu ati rezistat si ati facut tot felul de inscenari, ca sa reveniti la "resurse"...Fostul incepuse sa va descopere "cuiburile" si sa vi le strice! Mare greseala...! De aici i-au venit toate "nenorocirile".

Răspunde | Raportează | | |+22
Al 10:39:17 / 10 Septembrie 2016
Obraz

Sa avem totusi obraz. Chiar si dusmanii "fostilor" recunosc ca sub noul rectorat, lasat de vechiul in prime-time, totul a luat-o la vale. Si nu se mai opreste! Asa ca mai incet pe scari cu pianul...

Răspunde | Raportează | | |+28
Ispas 11:19:38 / 10 Septembrie 2016
Mare adevar!

Domnilor sa fim seriosi....RECTORUL EPURE a fost este si o sa ramana cel mai bun manager din istoria UOC! Si daca omul acesta a avut o problema asta nu inseamna ca nu este cel mai bun! Spuneti-mi si mie, acum nu se iau spagi???? Cine are curaj sa nege acest lucru????? Ba baieti, puteti sa mancati cacat cu caru pe aici! EPURE E VALOARE!! DOAR EL SA VA MAI SCOATA DIN CACAT! DA STITI CUM SA FACETI? DUCETI-VA SI RUGATI-VA DE EL SA SE UNTOARCA CA ALTFEL SE INCHIDE UOC CU UN RECTOR CA RUGINA!!!!DE CE NU AJUNGE RUGINA VICE-CNR, ARACIS, CNATDCU? PUN PARIU CA NICI NU STOE CE INSEMNATATE AU ACESTE INITIALE!!BAI FOMISTILOR ATI LUCRAT PE EPURE DAR VA ZIC EU CA INTR-UN VIITOR APROPIAT O SA L RUGATI SA REVINA!

Răspunde | Raportează | | |-14
Lex 11:48:43 / 10 Septembrie 2016
Danut Epure

Zvonurile sunt ca Danut Epure este rugat deja sa se intoarca la Universitatea Ovidius desi acest lucru contravine placerilor actualei echipe de conducere! Pe buna dreptate Epure Danut poate face fata cu brio acestei situatii in care se afla universitatea noastra acum! Pe vremea cand acest om a fost la conducere UOC era in primele 10 universitati din tara, daca nu in primele 5. Un manager desavarsit, un profesionist si nu in ultimul rand un om cu SUFLET MARE! Din pacate, oamenii valorosi sunt indepartati de lichele! TE ASTEPTAM DANUT EPURE!

Răspunde | Raportează | | |+18
George 11:51:38 / 10 Septembrie 2016
Pentru Lupul

Ai...."Să mori tu".....că Lupul își schimbă blana, dar năravul ba....! Pe ce te bazezi când afirmi ceea ce afirmi la adresa fostului rector????? .....condamnat în baza unui denunț făcut de "jumătate de normă", Tarălungă?????....care are foarte multe procese penale???? Ce vorbim aici!!!! Să te văd după verdictul CEDO!!!!!

Răspunde | Raportează | | |+17
Cleopatra 12:11:30 / 10 Septembrie 2016
Avem vizor!

Nenea lup, hai las-o balta, tu nu vezi c-avem vizor?!

mojneanu 12:26:55 / 10 Septembrie 2016
iepure

sa revina domne' Iepure ca tare bine mi-a fost cu el. ce daca a fost condamnat ? i-a luat cineva boii de la bicicleta ? tot acolo sta si sta bine . universitate prestigioasa ce mai , unu si unu am fost angajati , toti pe merit si nu pe pile .

V 12:33:44 / 10 Septembrie 2016
Unde e adevarul?

Domnilor, eu nu stiu ce a facut Epure, ca vad ca subiectul Universitate s-a transformat in subiectul Epure, dar daca a facut ceva in neregula, cred ca a fost mic copil fata de ce se intampla acum... Acum, din pacate, daca ai coloana vertebrala, esti cinstit si bun profesionust, daca te pune necuratul sa mai ai si o opinie, te mananca sacalii de viu! Abia asta mi se pare adevarata degradare a Universitatii si, din pacate, si cea ma periculoasa. Epure si Rugina sunt, fiecare, cate un singur om. Sacalii sunt insa multi. Macar Epure ii tinea in lesa... Sa auzim de bine!

Răspunde | Raportează | | |+16
Intrebare 12:36:54 / 10 Septembrie 2016
Iepure

Dar Iepure poate reveni dupa ce a fost condamnat?

UOC 12:38:45 / 10 Septembrie 2016
Dezbatere

Catre redactia TELEGRAF!!!!! INVITATI LA DEZBATERE IN PRESA SI LA TV PE ACTUALUL rector SORIN RUGINA SI PE FOSTUL RECTOR DANIT EPURE!!!O DEZBATERE PE TEMA managementului universitar!!!!si sa vedem care este mai bun!!!

Răspunde | Raportează | | |+33
Conf 12:43:52 / 10 Septembrie 2016
Pt Cadru Didactic

Adevarul se stie de mult. Nu se spune insa. Poate e momentul sa se mai lase deoparte lasitatea si interesele meschine, ca nu pamantul o sa fuga de sub picioarele unora, ci chiar universitatea o s-o ia la vale pe apa sambetei. Sa te tii atunci, ca nu au toti profii loc la Papari, fratilor!

Televizia 12:48:23 / 10 Septembrie 2016
Ati luat-o razna (UOC)

Ce dezbateri, oameni buni? Sunt alegeri saptamana viitoare si noi nu stim? Sau s-a deschis cutia Pandorei odata cu publicarea acestui raport ARACIS?

Val 12:50:26 / 10 Septembrie 2016
Pentru UOC

Asta e o idee extraordinara. :-) Sa intre astia iar in campanie si sa ne innebuneasca de cap! Ce nu merg lucrurile acum, da ce o sa se intample atunci!

Pt UOC 13:02:22 / 10 Septembrie 2016
Hahahaha

Buna ideea! Dar credeti ca RUGINA are CURAJ sa se infrunte cu EPURE?? NEA SORINE te face DANUT EPURE la orice ora din zi si din noapte! Si daca vine in pijamale iti da lectii!!! Mai PAROL !!!Nici daca vii matale cu toti prorectorii dupa tine nu ai avea succes!si esti constient de asta!!!!DAR DACA AI COJONES IESI PE POST!!!ESTI UN PROST!!!

Răspunde | Raportează | | |+40
123

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.5411 secunde