URGENT! APEL al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu neglijați acest mesaj!

URGENT! APEL al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța!

Sănătate 21 Ianuarie 2019 / 16:41 739 accesări

Centrele de transfuzii sanguine din țară au mare nevoie de sânge. Conducerile unităților sanitare fac apeluri disperate la populație, cererile de sânge fiind mult prea mari comparativ cu recolta. Și la Constanța, nevoia de sânge a fost și este uriașă. Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) a decis ca salariații să vină la muncă și sâmbăta, astfel încât să li se ofere ocazia de a dona și persoanelor care nu pot ajunge la centru în cursul săptămânii. Nu este pentru prima dată când se ia această decizie. Astfel, sâmbătă, 26 ianuarie, în intervalul 9.00 - 13.00, CRTS Constanța va fi deschis donatorilor. ”Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile. Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament”, a declarat directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citată într-un comunicat al unității. Conducerea asigură că CRTS dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în weekend-uri. ”Fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu își ating obiectivul. Vă rugăm să nu ignorați acest mesaj și să luați în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge”, potrivit CRTS.

Precizăm că, în paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

PROGRAM: PE 24 IANUARIE: LIBER; 25 IANUARIE: 7.30-13.00!

CINE POATE DONA/BENEFICII!

”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice! ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, menționează CRTS Constanța.12