Urgia albă a distrus solariile şi a calamitat culturile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Urgia albă a distrus solariile şi a calamitat culturile

Social 10 Ianuarie 2017 / 15:26 812 accesări

Urmare a fenomenelor meteorologice deosebite care au afectat judeţul Constanţa în perioada 6 - 8 ianuarie 2017, mai multe solarii au fost distruse în totalitate, iar altele au înregistrat daune de peste 40%. Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa a primit înştiinţări din partea legumicultorilor din zona Tariverde, care au comunicat faptul că vântul puternic şi zăpada abundentă le-au distrus solariile în proporţie de 100% pe o suprafaţă de 18.500 mp, în proporţie de 50% pe o suprafaţă de 1.000 mp şi 40% pe o suprafaţă de 1.000 mp. La fel s-a întâmplat şi în zonele Mihail Kogălniceanu şi Topraisar.

GRÂUL ŞI ORZUL, PROTEJATE DE ZĂPADĂ

În ceea ce priveşte cultura verde, specialiştii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa au luat legătura cu mai mulţi producători agricoli care au apreciat că, deocamdată, nu se înregistrează situaţii deosebite la culturile de grâu şi orz, acestea fiind, în mare parte, protejate de un strat benefic de zăpadă. Probleme ar putea interveni în zonele în care viscolul a lăsat descoperite culturile.

RAPIŢA, DISTRUSĂ

Temeri sunt în privinţa culturii de rapiţă (în nordul judeţului sunt certitudini), mai ales în zonele în care această cultură a rămas fără stratul protector de zăpadă.

La viţa de vie, deocamdată nu sunt date certe legate de o posibilă calamitate. Probleme ar putea apărea în cazul în care temperatura ar scădea sub -20 grade Celsius cel puţin 4 zile.

Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa a solicitat Primăriilor din judeţ o centralizare a tuturor situaţiilor deosebite apărute ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme. Acestea vor fi probabil completate de noi informaţii ce vor apărea după codul portocaliu prognozat să înceapă în această seară.

Judeţul Constanţa are o suprafaţă agricolă de 558.204 ha, din care, în toamna anului 2016 au fost însămânţate 352.663 ha.12