Val de proteste la ușa Guvernului. Mii de bugetari, nemulțumiți de salarii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Angajați din Sănătate, funcționari publici și polițiști locali au ieșit în stradă

Val de proteste la ușa Guvernului. Mii de bugetari, nemulțumiți de salarii

Administrație 22 Noiembrie 2016 / 17:10 604 accesări

Aflat la final de mandat, Guvernul Cioloș a încercat să-i impresioneze pe români anunțând că, în câteva zile, va lansa proiectul de act normativ privitor la salarizarea bugetarilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru. În principiu, proiectul Executivului a avut menirea de a-i îmbunătăți imaginea premierului Dacian Cioloș. Numai că declarația a avut efect de bumerang, pentru că sute de sindicaliști au ieșit, marți, în stradă, nemulțumiți fiind chiar de nivelul de salarizare. Primii care au ieșit în stradă, chiar de la primele ore ale dimineții, au fost sindicaliștii din Sănătate. Aproximativ 150 de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din mai multe judeţe au pichetat sediul Ministerului Sănătăţii. „Vrem condiţii mai bune de muncă pentru personalul TESA şi, de asemenea, vrem actualizarea veniturilor. Dorim un plus de 15% la salariu, care nu înseamnă practic o majorare, ci o actualizare a veniturilor. Vrem să vedem că guvernanţii respectă munca noastră şi ne respectă şi pe noi“, a declarat o protestatară. Sindicaliştii au anunţat că protestele lor nu se opresc aici, ci vor continua și vor picheta sediul Ministerului Sănătăţii în 29 noiembrie, precum și în 6 decembrie.

ANGAJAȚII DIN ADMINISTRAȚIE SE SIMT NEDREPTĂȚIȚI

Nemulțumiți de nivelul de salarizare sunt și funcționarii publici. Zeci de angajați din administrația publică au protestat, marți, pe străzile din Capitală, cerând tehnocraților majorarea salariilor. Oamenii spun că au legea în mână de trei luni de zile, dar Guvernul nu o aplică. În același timp, angajaţii a peste 1.800 de primării, consilii judeţene şi 152 de instituţii deconcentrate ale administraţiei centrale au luat parte, marţi, la o grevă japoneză, nemulţumiţi că funcţionarii publici şi personalul contractual nu au primit majorări salariale. Timp de două ore, funcționarii au purtat banderole pe braț în semn de nemulțumire față de salariile mici. „Este un protest îndreptat împotriva nepăsării guvernamentale şi parlamentare cu privire la neimplicarea în creşterea salarială pentru cei din administraţia publică locală pe motiv că celelalte domenii bugetare, şi aici mă refer la învăţământ şi sănătate, au beneficiat de creşteri salariale în anul 2016. Normal a creat o stare de tensiune la nivel teritorial“, a declarat președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu. El nu a exclus declanșarea unei greve generale în administrație.

Polițiștii locali vor să iasă mai repede la pensie

Tot marți, aproximativ o mie de poliţişti locali au protestat în faţa Guvernului, cerând reducerea vârstei de pensionare. „Vrem să transmitem un mesaj pentru prim-ministrul Dacian Cioloş, care ar vrea să ne scoată la pensie la 80 de ani. Dacă atâta e penibilul, mergem până la 80. Lucrez în Poliţia Locală de 10 ani. Sângele nostru e la fel de roşu ca al celor de la Poliţia Română, munca e aceeaşi, vrem să fim încadraţi în aceeaşi muncă precum cei de la Poliţia Română“, a declarat un poliţist local. Un alt protestatar a declarat că, în calitate de agent de poliţie locală, nu poate să-și desfăşoare activitatea de ordine publică şi circulaţie rutieră până la vârsta de 65 de ani.

Constanța, notă discordantă

Printre cei care au protestat marți în Capitală s-au numărat și 33 de polițiști locali din Constanța, care au spus că ei vor îndeplini misiuni până la 65 ani, în timp ce juriştii şi contabilii din Poliţia Română, de aceeaşi vârstă, vor fi la pensie de cel puţin 10 ani. Reprezentanții Poliției Locale Constanța au declarat că activitatea instituției nu a fost afectată, pentru că cei 33 de angajați se aflau în timpul liber. Dacă polițiștii locali constănțeni au fost solidari cu colegii lor din țară, în schimb, angajații din Primăria Constanța au făcut notă discordantă și nu au fost în grevă japoneză, așa cum au procedat cei din 1.800 de primării, consilii judeţene şi 152 de instituţii deconcentrate.



12