Vaticanul promovează aniversarea de 80 de ani a Papei pe reţelele de socializare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vaticanul promovează aniversarea de 80 de ani a Papei pe reţelele de socializare

Externe 16 Decembrie 2016 / 15:51 434 accesări

Papa Francisc împlineşte, sâmbătă, 80 de ani. În ciuda vârstei înaintate, la trei ani şi nouă luni după alegerea sa, primul Papă din America Latină nu pare a-i călca pe urme predecesorului său, Benedict al XVI-lea, care s-a retras în anul 2013, din cauza problemelor de sănătate. Ca aproape în fiecare zi, sâmbătă, Papa îşi va desfăşura îndatoririle obişnuite: o mesă de dimineaţă, alături de cardinali, urmată de întâlnirea cu preşedintele Maltei şi un oficial din Vatican.

În locul lui Benedict, Papa Francisc a adus puţin ritm latin, o etică a muncii şi ascetismul unui misionar iezuit în funcţia de cap al celei mai mari biserici. Aceasta va fi cea de-a patra aniversare pe care fostul episcop al Buenos Aires-ului o sărbătorește în internatul modest St. Martha, care a devenit casa sa din Vatican. Născut într-o familie de origine italiană, la 16 decembrie 1936, Jorge Bergoglio a devenit cel de-al 266-lea Papă, când a fost ales pe 13 martie 2013. El a declarat că doreşte o ”Biserică săracă pentru popor” şi s-a dedicat misiunii sale de a reforma Biserica drept instituţie a compasiunii, una ce caută să ajute credincioşii cu dificultăţile zilnice. Primul său jubileu a fost dedicat temei milei, o calitate despre care Francisc crede că ar trebui să fie la temelia Bisericii, faţă de reflexul condamnării şi al judecăţii. În privinţa unor teme precum coabitarea şi atitudinile referitoare la creştinii homosexuali sau la cei divorţaţi, Papa Francisc a răspuns cu întrebarea ”Cine sunt eu să judec?”. Papa Francisc a acordat permisiunea ca preoţii să le ierte pe femeile care au avortat. Acesta a recunoscut şi ”dimensiunea erotică a iubirii” drept un dar de la Dumnezeu. Unele voci văd în faptul că Papa Francisc a luat considerare rolul femeilor-diacon de la începutul creştinismului o uşă deschisă spre posibilitatea ca femeile să slujească în biserică. Reformator pragmatic, mai degrabă decât revoluţionar, aceasta este percepţia generală asupra Papei Francisc. ”Pentru el, Biserica este un spital de campanie, nu o vamă”, potrivit expertului italian Marco Politi: ”El nu s-a atins de doctrină. Nu este progresist în acel sens”. Marco Tosatti, un alt expert în problemele Vaticanului, a declarat că Francisc a semănat confuzie în sânul Bisericii: ”Este un Papă al jurnaliştilor. A oferit Bisericii o imagine mai prietenoasă. Bisericile protestante au încercat să se adapteze lumii moderne şi uite ce s-a întâmplat: au rămas fără credincioşi”.

Ca o noutate a celebrării aniversării Papei, Vaticanul a invitat numeroşi credincioşi, la nivel mondial, să trimită felicitările lor pentru Papă în diferite limbi, pe o adresă de e-mail. Vaticanul promovează aniversarea Papei pe reţelele de socializare, încurajându-i pe utilizatori să posteze o felicitare utilizând contul #Pontifex80. Cel mai probabil, la aniversarea din acest an, un cor îi va cânta ”La mulţi ani” şi ar putea primi şi un tort, aşa cum i s-a întâmplat în anii trecuţi. Când a împlinit 78 de ani, în 2014, urale de ”La mulţi ani” (Tanti auguri) au umplut Piaţa Sfântul Petru, pe măsură ce Papa a mers în mijlocul pelerinilor, cu papamobilul. Acesta s-a oprit să stingă lumânările de pe un tort gigantic primit de la un grup de credincioşi şi a făcut o pauză pentru a bea un ceai oferit de pelerini.12