Violențe la protestele din București. Jandarmii, atacați cu petarde

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Violențe la protestele din București. Jandarmii, atacați cu petarde

Social 01 Februarie 2017 / 23:31 2126 accesări

Unii dintre protestatarii din Piața Victoriei au aruncat, miercuri seară, cu petarde și torțe către jandarmi, oamenii legii folosind gaze lacrimogene și ridicând gardul în zonă. Incidentele au loc în zona bulevardului Iancu de Hunedoara, unii manifestanți aflați la fața locului precizând că protestatarii care au aruncat cu petarde și torțe înspre jandarmi ar fi reprezentanți ai galeriilor de fotbal. Jandarmii au reacționat folosind gaze lacrimogene. “Au fost executate violențe asupra forțelor de ordine, mesajul pe care îl transmit și pentru cei care sunt în piață este ca toate persoanele să părăsească Piața Victoriei. Vom folosi materialele din dotare. Pentru siguranța lor, mesajul pe care îl transmit e să părăsească zona”, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Pe de altă parte, un număr foarte mare de persoane s-a delimitat de cei care au aruncat cu petarde și torțe către jandarmi, scandând "Nu așa!".

Jandarmii au avut mai multe valuri de riposte la atacurile ultrașilor, dar aceștia din urmă nu s-au retras. Oamenii au strigat "nu plecăm!" și au continuat să atace jandarmii, organizați în dispozitive speciale. Ultrașii au incendiat o stație RATB din zonă și au stârnit un nou răspuns din partea jandarmilor. Aceștia au lansat un atac asupra manifestanților violenți, încercând să răspundă atacurilor membrilor galeriilor. Ultrașii au venit pregătiți, înarmați și echipați și au continuat atacul asupra jandarmilor. Piața Victoriei a început să se golească, în jurul orei 23.30, mulți oameni preferând să plece, dar protestatarii violenți au rămas la fața locului. Jandarmii s-au mobilizat și au format dispozitive speciale pentru apărarea clădirii Guvernului. Un panou publicitar, amplasat la intrarea pe Calea Victoriei, lângă staţia de metrou, a fost incendiat, la faţa locului intervenind pompierii. Tot în acea zonă, au avut loc noi incidente provocate de câteva dintre persoanele din grupul violent, care reuşiseră să fugă pe Calea Victoriei, în zona blocurilor. Acolo, aceştia au aruncat cu sticle şi cu bulgări de zăpadă în jandarmi, care au intervenit din nou cu gaze lacrimogene. Jandarmii au fost atacați în continuare cu sticle, pietre, gheață, zăpadă. Ei au recționat cu gaze lacrimogene.

UN JANDARM, TRANSPORTAT LA SPITALUL FLOREASCA DUPĂ CE A FOST LOVIT CU PIETRE DE PROTESTATARI

Un jandarm a fost transportat, miercuri seară, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de protestatari, a precizat coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița. Jandarmul a fost dus de urgență de un echipaj SMURD la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de către protestatari. Acesta este conștient, urmând a fi supus mai multor investigații medicale, a declarat coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița. Tot la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca a fost transportat șii un manifestant, care a fost lovit în zona capului cu o petardă. Și acesta este conștient și va fi supus mai multor analize medicale.

RAED ARAFAT: SUNT PATRU RĂNIȚI, NICIUNUL NU E ÎN STARE GRAVĂ

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat susținea, mierucuri noapte, că patru persoane au fost rănite în urma violențelor de miercuri seara din Piața Victoriei. Două dintre acestea sunt jandarmi. „La ora 23.30, erau patru persoane care au fost transportate la spital, doi jandarmi, doi protestatari, din fericire, niciunul nu este într-o stare gravă. Desigur, situația se poate schimba. Un jandarm este lovit de obiecte contondente, o persoană din cauza gazelor, dar nimeni rănit grav. Noi de la început am avut dispozitiv pregătit în zonă, pot apărea și cazuri medicale pregătite, când s-au întâmplat actele de violență, s-a intervenit din apropiere", a declarat Raed Arafat penru o televiziune de știri.

MINISTRUL DE INTERNE: ROG CETĂȚENII CARE MANIFESTĂ PAŞNIC SĂ SE DISTANțEZE DE AGITATORI

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a transmis, pe Facebook, un apel la calm, rugând manifestanții din Piața Victoriei să se distanțeze de grupurile care folosesc materiale pirotehnice şi aruncă cu obiecte contondente înspre jandarmi. "Fac apel la calm şi la respectarea indicațiilor forțelor de ordine prezente în Piaţa Victoriei! Rog insistent cetățenii care manifestă paşnic să se distanțeze de grupurile de persoane care folosesc materiale pirotehnice şi aruncă cu obiecte contondente în direcția jandarmilor, astfel încât să nu fie îngreunată intervenţia forţelor de ordine pentru restabilirea ordinii!", a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

O ECHIPĂ ANTENA 3 DIN PIAȚA VICTORIEI A FOST ATACATĂ

Un jurnalist Antena 3 a fost atacat de o parte din manifestanți. Conform reporterului Antena 3 Roxana Ciucă, „un grup de aproximativ zece oameni a venit să îl atace pe ziarist, dar ceilalți jurnaliști au prins momentul și au reacționat. Din fericire, colegul nostru nu a fost rănit în urma atacului“. “Da, sunt bine, au venit mai mulți indivizi, ne-au bruscat, au început să tragă de cabluri, m-au luat cu forța de aici, au tras de alimentarea de la generator. Nu par să fie din grupul de agresori, o doamnă încerca să îl tempereze pe unul dintre acești oameni. Nu cred că sunt ultrași. Aveau fețele descoperite, colegii mei chiar au filmat momentul, deci nu cred că erau ultrași”, a explicat jurnalistul de la Antena 3.

BILANȚ PROVIZORIU AL JANDARMERIEI CAPITALEI: 20 DE REȚINERI DUPĂ INCIDENTELE DIN PIAȚA VICTORIEI

20 de rețineri au fost efectuate după incidentele de la protestul din Piața Victoriei, acesta fiind un bilanț provizoriu, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei. Jandarmii care au intervenit la protestul din Piața Victoriei, miercuri seară, au reținut, până la ora 00.45, 20 de persoane, pe care le-au condus la secțiile de poliție, a anunțat Georgian Enache. "Încă nu se știe dacă erau ultrași, se vor face verificări și dacă va reieși că aparțineau unor galerii ale echiipelor de fotbal, se va face public", a precizat Enache. El a mai spus că activitatea jandarmilor arămas în desfăşurare, în continuare, pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei. Potrivit sursei citate, existau în zona protestului mici grupuri izolate de persoane care se manifestă agresiv.

Jandarmeria Română a făcut apel la calm şi le-a cerut protestatarilor care manifestau paşnic să se distanţeze de grupurile de persoane care foloseau materiale pirotehnice şi aruncau cu obiecte contondente în direcţia forțelor de ordine.

Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat în jurul orei 00.45. După reținerile făcute de jandarmi, protestatarii violenți din piață au fugit pe străzile adiacente.

Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, a explicat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că încă nu putea estima cine sunt atacatorii, dar că informațiile vor fi făcute publice, în urma cercetărilor.12