Vrei să investeşti „pe persoană fizică“ şi nu-ţi cunoşti drepturile? Acum ai un ghid!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vrei să investeşti „pe persoană fizică“ şi nu-ţi cunoşti drepturile? Acum ai un ghid!

Economie 19 Mai 2017 / 15:06 600 accesări

Mulți investitori persoane fizice nu își cunosc drepturile, iar în acest sens CFA Institute a lansat un document de o pagină pentru informarea lor, a anunțat, vineri, președintele CFA Institute, Adrian Codîrlașu, într-o conferință de presă la Bursa de Valori București (BVB). „Această declarație este dată pentru a ghida investitorii, în special cei de retail, în alegerea consultantului lor financiar. Atunci când un provider de servicii financiare acordă consultanță financiară, el trebuie să aibă un comportament onest față de client. Acest comportament trebuie să fie în concordanță cu legislația în vigoare. Consultanța acordată clienților trebuie să fie independentă și bazată pe o analiză obiectivă, deci pe fapte, nu pe opinii. Interesele investitorilor trebuie să fie pe primul loc. Acest lucru este susținut și de standardele etice ale CFA Institute. Tratamentul trebuie să fie egal pentru toți clienții. Providerul de servicii financiare trebuie să dezvăluie clientului orice potențial conflict de interese. De exemplu, o bancă sau un fond de investiții poate utiliza mai mulți brokeri, pentru a cumpăra un anumit serviciu clientului, aceștia având prețuri diferite. Un conflict de interese poate să apară în sensul în care brokerul îi furnizează fondului de investiții și alte servicii decât cele de tranzacționare. Toate aceste contracte suplimentare pe lângă cele de tranzacționare trebuie arătate clientului”, a spus Codîrlașu.

El a precizat că foarte mulți nu își cunosc drepturile, mai ales persoanele fizice. „De aceea încercăm să popularizăm aceste drepturi pe care le au. Și legislația vine în sprijinul lor”, a precizat oficialul CFA Institute.

La rândul ei, Daniela Șerban, director pentru relația cu investitorii la BVB, a precizat că declarația realizată de CFA Institute vine după Ziua Națională a Investițiilor, un eveniment destinat, în special, investitorilor individuali. „Suntem la câteva zile de la un eveniment pe care l-am marcat și a fost destinat în special investitorilor individuali, și aici vorbesc de Ziua Națională a Investițiilor. Acolo am vorbit de administrarea banilor și de finanțe personale. Această declarație vine ca o completare la tot ce s-a discutat la începutul acestei săptămâni și, de fapt, încheie această săptămână dedicată investitorilor. Cuprinde zece puncte importante pentru investitorii individuali”, a explicat Șerban.

Cele 10 puncte vorbesc despre un comportament onest, competent și etic, care este în conformitate cu legislația în vigoare, consultanță și asistență independentă și obiectivă, bazată pe analiza în cunoștință de cauză, judecată prudentă și efort diligent, tratament echitabil în raport cu alți clienți, dezvăluirea existenței oricărui potențial conflict de interese în furnizarea de produse sau servicii, înțelegerea circumstanțelor, astfel încât orice sfat oferit să fie adecvat și bazat pe obiectivele financiare și constrângerile investitorului, comunicări clare, exacte, complete și în timp util, care folosesc un limbaj simplu și sunt prezentate într-un format care transmite în mod eficient informațiile, explicarea tuturor taxelor și costurilor suportate de investitor.

„Declarația Drepturilor Investitorilor” a fost dezvoltată de către CFA Institute pentru a informa cumpărătorii de servicii financiare despre conduita la care sunt îndreptățiți să se aștepte de la furnizorii de servicii financiare.12