Vremea se va schimba radical! Temperaturi de 50 de grade la Constanţa?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vremea se va schimba radical! Temperaturi de 50 de grade la Constanţa?

Vremea 27 Septembrie 2018 / 15:26 4762 accesări

În ultimii ani, vremea a suferit modificări evidente. Fie că este vorba despre cele patru anotimpuri, care par două, fie că vorbim despre diferenţa foarte mare de temperatură dintre noapte şi zi, specifică mai mult climei tropicale decât cele temperat-continentale în care, teoretic, ne încadrăm, vremea a devenit ciudată. Avertizările de fenomene extreme sunt extrem de dese, numai în acest an fiind deja câteva mii. Nu mai ştim cum să ne îmbrăcăm potrivit anotimpului, deoarece temperaturile scad şi cred brusc, de la o zi la alta.

În acest context, climatologii trag un semnal de alarmă! În trei ani, vremea s-ar putea schimba radical în România. Potrivit experimentelor numerice, din 2021 pot fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius în sudul ţării. „Este un semnal, dar este vorba de orizontul de timp 2021-2050, este o estimare. Avem șanse ca în loc de maxima absolută de 44.5 grade Celsius, în 1951, să avem o maximă absolută de 50 de grade, în sudul țării. E clar că încălzirea globală nu înseamnă doar o creștere în medie a temperaturilor. Este vorba despre această încălzire globală, dar și de activitatea umană. Atmosfera s-a modificat, motiv pentru care radiația solară trece prin atmosferă. Avem un surplus de căldură și de umiditate”, a spusRoxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie din cadrul ANM, pentru Antena 3.

Deşi ni se pare, adesea, că cele patru anotimpuri au devenit două, potrivit climatologului, nu este chiar aşa. Anotimpurile vor rămâne patru, dar ritmul lor se va modifica, susţine Roxana Bojariu, care avertizează că, potrivit experimentelor numerice, în perioada 2021 - 2050 pot fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius în sudul ţării. „Numărul de zile cu valuri de căldură a crescut, mai ales în zona sudică, sud-estică şi extremul vest. Această modificare se va amplifica, din păcate, pe termen mediu şi lung”, spune Bojariu, citată de Agerpres.12