Vulcanul de Foc din Guatemala, în erupție pentru prima dată în acest an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vulcanul de Foc din Guatemala, în erupție pentru prima dată în acest an

Externe 26 Ianuarie 2017 / 09:10 481 accesări

Vulcanul de Foc din Guatemala, unul dintre cei mai activi din țară, a înregistrat miercuri prima erupție din acest an cu explozii "constante, moderate și puternice", relatează EFE.

Institutul Național de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie și Hidrologie (Insivumeh) a informat într-un buletin special că faza eruptivă a început la 13:45 ora locală (19.45 GMT), generând o coloană de cenușă de 5.500 de metri înălțime care se deplasează spre vest, sud-vest și nord-vest la o distanță de 30 de kilometri.

Până la acest moment au fost raportate căderi de cenușă deasupra zonelor din apropiere de San Pedro Yepocapa, Sangre de Cristo, Panimaché I și II și zonelor învecinate și există posibilitatea ca vântul să o împrăștie și deasupra departamentului Chimaltenango.Potrivit Insivumeh, deasupra craterului există o materie incandescentă de 300 de metri înălțime care alimentează fluxul de lavă cu o lungime de circa 1.000 de metri care se scurge pe versantul Ceniza și provoacă avalanșe 'moderate' în Ceniza, Trinidad și Las Lajas. Vulcanul expulzează roci cu diametrul de 64 de milimetri și generează tunete 'slabe și moderate' cu unde de șoc și zgomote 'constante' similar unei locomotive de tren.

Erupția care nu a făcut deocamdată necesară realizarea de evacuări își menține energia, dar există posibilitatea unor fluxuri piroclastice, astfel încât se cere populației din localitățile învecinate și autorităților să rămână în alertă, notează Insivumeh.

Taguri articol


12