Zece mii de greci au comemorat victimele revoltei din 1973

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zece mii de greci au comemorat victimele revoltei din 1973

Externe 19 Noiembrie 2017 / 10:43 708 accesări

La Atena, marșul de comemorare a grecilor morți în timpul revoltei împotriva dictaturii militare s-a transformat în ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine. 17 noiembrie a devenit sărbătoare națională în Grecia și unul dintre cele mai importante momente ale istoriei moderne elene.

Zece mii de oameni au luat parte la protest pentru a cinsti memoria celor decedați în timpul revoltei din 1973. Tinerii care învățau la Universitatea Politehncă s-au răsculat împotriva dictaturii coloneilor, regimul militar care conducea atunci Grecia. Gestul lor a fost începutul sfârșitului dictaturii.

Manifestanții au început să se deplaseze spre sediul ambasadei americane deoarece există credința generală că Statele Unite au susținut junta militară.

În noiembrie 1973 regimul militar a răspuns în forță după ce studenții au ocupat sediul Politehnicii din Atena. Guvernul a trimis soldați și tancuri în campus iar în violențele care au urmat și-au pierdut viața 24 de civili. Un an mai târziu, regimul militar a predat puterea civililor.

Taguri articol


12