Zeci de mii de persoane au manifestat în Spania și Franța în sprijinul deținuților basci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zeci de mii de persoane au manifestat în Spania și Franța în sprijinul deținuților basci

10 Ianuarie 2016 / 10:25 531 accesări

Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă la Bilbao (Spania) și Bayonne (Franța) pentru a cere ''încetarea dispersării'' în diferite închisori din cele două țări a peste 400 de deținuți care au legături cu organizația separatistă bască ETA și pentru a fi aduși mai aproape de Țara Bascilor, relatează AFP.

La Bilbao, orașul cel mai important al comunității autonome Țara Bascilor din Spania, numărul manifestanților a fost de peste 70.000, potrivit organizatorilor.

În același timp, aproape 7.500 de persoane, potrivit poliției, 10.000, conform organizatorilor, au manifestat la Bayonne, în sud-vestul Franței.

Pe banderola purtată de manifestați la Bilbao scria în bască și castiliană: ''Drepturile omului, determinare și pace. Deținuții basci — în Țara Bascilor''. Familiile deținuților deschideau defilarea, unde răsuna sloganul ''Deținuții basci — acasă''.

Peste 400 de deținuți basci, membri au apropiați ai ETA, sunt dispersați în 73 de închisori în Spania și în Franța.

ETA (Euskadi ta Askatasuna, Țară bască și libertate), considerată responsabilă de moartea a 829 de persoane în decurs de 40 de ani, a renunțat la atentate și la violență în urmă cu patru ani. Dar organizația refuză să se dizolve, cerând îndeosebi negocieri privind soarta militanților sau a apropiaților săi aflați în închisoare.

Taguri articol


12