Zeci de milioane de oameni vor admira eclipsa totală de Soare din 8 aprilie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zeci de milioane de oameni vor admira eclipsa totală de Soare din 8 aprilie

Eveniment 08 Aprilie 2024 / 16:48 515 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Eclipsa va începe în Mexic, va traversa Statele Unite şi se va încheia în Canada: milioane de oameni din America de Nord vor admira luni o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care stârneşte mereu uimire, dar care reprezintă şi o oportunitate ştiinţifică şi economică, informează AFP şi Reuters.

În Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane trăiesc în zona în care eclipsa totală va fi vizibilă timp de câteva minute, potrivit NASA.

În anumite regiuni, eclipsa va dura peste patru minute. Numeroşi fani se reunesc în localităţi aflate de-a lungul "traseului totalităţii", conform Reuters. Cu o durată de 4 minute şi 28 de secunde, aceasta va fi mult mai lungă decât eclipsa totală ce a traversat Statele Unite în 2017 şi care a durat 2 minute şi 42 de secunde. Conform NASA, eclipsele totale pot avea durate cuprinse între 10 secunde şi 7 minute şi jumătate.

Printre oraşele nord-american aflate pe traseul eclipsei se numără Mazatlan, Mexic; San Antonio, Austin şi Dallas, Texas; Indianapolis, Indiana, Cleveland, Ohio, Erie, Pennsylvania; ambele localităţi Niagara Falls, din New York (SUA) şi Ontario (Canada); şi Montreal, Quebec.

Următoarea eclipsă totală vizibilă în Statele Unite (cu excepţia Alaskăi) va avea loc în 2044. Înainte de aceasta, o eclipsă totală va avea loc în Spania în 2026. Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă doar în America de Nord, dar va putea fi urmărită - virtual - oriunde în lume.

Eclipsa totală de Soare de pe 8 aprilie 2024 va fi vizibilă doar în anumite regiuni ale lumii, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Motivul pentru care nu poate fi văzută din România este că traiectoria umbrei lunare va trece în principal peste America de Nord, nu peste Europa.

Fenomenele astronomice precum eclipsa totală de Soare sunt vizibile doar din anumite locuri de pe Pământ din cauza geometriei complexe a sistemului nostru solar.

Eclipsele solare totale vizibile din România sunt rare și se întâmplă de obicei la intervale de peste 100 de ani. Ultima eclipsă totală de Soare a fost observată din România pe 11 august 1999. Potrivitastro-urseanu.ro, următoarea eclipsă totală de Soare, vizibilă de pe teritoriul Românei şi din București, se va produce pe 3 septembrie 2081.

Eclipsele parțiale de Soare sunt, însă, mai frecvente.În 2027, pe 2 august, vom putea vedea o eclipsă parțială în care Luna va acoperi jumătate din discul solar. Din România, acoperirea maximă a Soarelui va fi de 57%, în sud-vestul țării.



Ştiri recomandate

12