Ziua Românilor de Pretutindeni, în ultima duminică a lunii mai

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Românilor de Pretutindeni, în ultima duminică a lunii mai

Social 28 Mai 2017 / 08:30 1455 accesări

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 28 mai anul acesta. Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătorește această zi.

Inițiatorul acestei modificări legislative este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai, care, la 23 aprilie 2015, declara: "În luna mai a anului 2014, am prezentat colegilor parlamentari inițiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, proiect susținut de încă 42 de colegi deputați și senatori, care, iată, în urma votului dat ieri, 22 aprilie 2015, în Camera Deputaților, a fost votat de către 299 din deputații prezenți. Modificarea adusă de această inițiativă legislativă prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai". Această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităților de români din afara granițelor statului român. De asemenea, deputatul Aurelian Mihai a explicat opțiunea pentru alegerea acestei noi date, prin faptul că în luna mai au loc mai multe sărbători ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai), dar și Ziua Europei sau Ziua Independenței de Stat, ambele celebrate la 9 mai. Astfel, luna mai este o perioadă propice activităților culturale specifice acestei zile.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase. Între anii 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulți români.

În anul 2016, Institutul Cultural Român, Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au organizat un program comun pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni. Evenimentele s-au desfășurat în zilele de 28 și 29 mai 2016 și au reunit, la București, reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și din Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume. De asemenea, președintele Klaus Iohannis i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanții românilor din străinatate veniți la București, cu ocazia Conferinței "Excelență românească peste hotare".

Printre manifestările organizate anul acesta cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscriu și cele ale Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi", care organizează manifestări la Drobeta Turnu Severin, Cernăuți (Ucraina), Salamanca (Spania) și Tel Aviv (Israel), în perioada 23 mai-4 iunie.

MINISTRUL ANDREEA PĂSTÎRNAC, DE ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI: ACEASTĂ SĂRBĂTOARE SĂ NE ADUCĂ MAI APROAPE UNII DE ALȚII

"Ziua Românilor de Pretutindeni să ne aducă mai aproape unii de alții și să ne fortifice conștiința faptului că identitatea românească a noii generații pornește de acasă", transmite, duminică, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, cu ocazia marcării acestui eveniment. "Ziua Românilor de Pretutindeni ne oferă și în acest an, odată cu ultima duminică a lunii mai, prilejul sărbătoririi și împărtășirii identității românești pe întreg mapamondul. Suntem chemați în această zi, sub aspect introspectiv, să cunoaștem măsura propriei noastre valori ca popor și să reflectăm asupra aspirațiilor pe care românii de pretutindeni le năzuiesc în relație cu țara, comunitatea, familia, limba și identitatea lor în ansamblu. Fie ca această sărbătoare să ne aducă mai aproape unii de alții și să ne fortifice conștiința faptului că identitatea românească a noii generații pornește de acasă pentru ca, prin grija noastră, a tuturor, să înflorească oriunde s-ar afla în lume. La mulți ani, români de pretutindeni!", a transmis Andreea Păstîrnac.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni dedică ziua de azi educației, pentru a pune în lumină contribuția voluntarilor implicați în programele de predare în limba română, precum și importanța limbii materne ca element identitar pentru generațiile tinere din afara granițelor.

Citește și:

Guvernul finanțează realizarea unui studiu privind românii din diaspora

Ziua Națională a Portului Tradițional din România, celebrată pe 14 mai



12