Ziua Universală a Iei - marcată la Muzeul de Artă Populară Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Universală a Iei - marcată la Muzeul de Artă Populară Constanța

Lifestyle 20 Iunie 2018 / 15:17 887 accesări

Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Universală a Iei prin două evenimente speciale: o expoziție temporară cu piese de colecție și o manifestare având ca invitate creatoare de ii din Breaza, județul Prahova.

Expoziția „Tipologia iei”, deschisă la parterul instituției de cultură, reunește 12 cămăși tradiționale din toate zonele etnografice ale țării, unele dintre ele cu o vechime de peste o sută de ani. Sunt prezentate patru cămăși lungi, cu poale din Ținutul Pădurenilor (Hunedoara), Maramureș, Muscel (Argeș) și Dobrogea de Sud, precum și opt cămăși scurte (denumite, în funcție de zona de proveniență: ie, spăcel, spătoi sau ciupag) din Banat, Suceava, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Bihor, Arad, Dâmbovița și Mehedinți. Expoziția este deschisă în perioada 19-29 iunie.

Cel de-al doilea eveniment, „Ia românească - tradiție și artă”, va aduce pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța, pe 23 și 24 iunie, meșteri populari din localitatea prahoveană Breaza, considerată a fi unul dintre cele mai vestite centre de ii din țară.

Ziua Universală a Iei se sărbătorește anual, din 2013, pe 24 iunie, de Sânziene.

Prin dubla manifestare dedicată Zilei Universale a Iei, Muzeul de Artă Populară susține Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății”, organizat de Teatrul de Stat Constanța, între 20 și 27 iunie.12