Poeta Constanţa Buzea a încetat din viaţă vineri dimineaţă, ea fiind internată la Spitalul Elias din Capitală. „Prin dispariţia Constanţei Buzea, literatura română suferă o grea şi dureroasă pierdere. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face în zilele de 1 şi 2 septembrie la sediul Uniunii Scriitorilor\", anunţă Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti (ASB).
Potrivit preşedintelui ASB, scriitorul Horia Gârbea, sicriul cu corpul neînsufleţit al poetei va fi depus, în această sâmbătă, la sediul USR din Capitală, urmând ca duminică sau luni, la orele prânzului, aceasta să fie înmormântată, probabil la Cimitirul Bellu.
Constanţa Buzea este prima soţie a poetului Adrian Păunescu şi mama a doi dintre copiii acestuia, Ioana şi Andrei.
Născută pe 29 martie 1941, la Bucureşti, Constanţa Buzea a fost una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate poete ale generaţiei sale. A absolvit studii de filologie, în anul 1970, iar din 1974 şi până în 1989, a lucrat ca redactor la revista „Amfiteatru\".
Constanţa Buzea a fost o prolifică autoare de versuri - „Norii\", „Sala nervilor\", „Pasteluri\", „Limanul orei\", „Ultima Thule\", „Pelerinaj\", „Roua plural\", „Netrăitele\" şi altele. În ultimii ani de viaţă, s-a consacrat poeziei de inspiraţie mistică. De asemenea, a semnat numeroase culegeri de poezie pentru copii.
Poeta a fost distinsă şi cu premii literare importante, precum: Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei Române şi Premiul Naţional Mihai Eminescu.