Ce au găsit reprezentanții DSP în controlul de la Auchan Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Câți pacienți mai sunt internați în spital miercuri

Ce au găsit reprezentanții DSP în controlul de la Auchan Constanța

Sănătate 30 Decembrie 2015 / 16:11 4394 accesări

Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța a făcut publice rezultatele anchetei epidemiologice la cazurile de toxiinfecție alimentară ca urmare a consumului de preparate de la Hipermarketul Auchan. Astfel, în perioada 23 - 26 decembrie, în secțiile Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța s-au prezentat 16 pacienți ca urmare a consumului de preparate de la Hipermarketul AUCHAN - gastronomia. Din investigația epidemiologică s-a constatat că în zilele de 22, 23 și 24 decembrie au consumat preparate (posibil incriminate - musaca de cartofi cu carne de porc/pasare, carne de pui la gratar (pulpe/aripioare/piept) cu cartofi prăjiți, pizza, fasole cu cârnați) de la hipermarketul AUCHAN - gastronomia. La 4 - 16 ore de la consum au apărut primele simptome de boală: grețuri, vărsături bilio-alimentare, scaune diareice, febra 38.5, frisoane, cefalee, lipotimie. În datele de 23, 24, 25 și 26 decembrie s-au prezentat la serviciul de internări al SCBI. Din cei 16 pacienți prezentați la spital,12 au fost internați și 4 au refuzat internarea, se precizează în comunicatul de presă al DSPJ Constanța. De asemenea, pe 29 decembrie a mai fost internat - spitalizare de zi - un copil în vârstă de 5 ani care a consumat musaca de cartofi cu carne achiziționată de la Auchan și consumată la domiciliu pe 24 decembrie 2015. Pe 30 decembrie, din cei 12 bolnavi din spital mai era un singur pacient. Șase dintre bolnavi au fost externați cu diagnosticul toxiinfecție alimentară cu Salmonella grup D, sindrom de deshidratare grad II, iar la ceilalți șase bolnavi nu s-a identificat germenele.

MĂSURI DSPJ Pe 23 decembrie, ca urmare a prezentării a primelor 2 cazuri la SCBI, o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de control în sănătate publică din cadrul DSPJ, s-a deplasat la Hipermarketul Auchan (Maritimo) Constanța pentru evaluarea condițiilor igienico-sanitare. În data de 26 decembrie, când la spital au mai fost internați încă 5 bolnavi, echipa de control din cadrul DSPJ Constanța - Serviciul de Control în Sănătate Publică, s-a deplasat din nou la unitate pentru recoltarea de probe: exudate naso-faringiene și ex. coprobacteriologice de la personalul blocului alimentar, precum și probe de salubrități din secția gastronomie.

PERSONALUL PURTĂTOR DE BACTERII PERICULOASE În urma analizelor s-a găsit un tocător de carne care prezenta bacterii coliforme, iar pe masa de inox, pe ușa interioară a frigiderului și pe cuțitul de inox s-au găsit un număr total de germeni aerobi mezofi peste limitele admise. De asemenea, 2 angajați au fost descoperiți fiind purtători faringieni de Streptococ beta-hemolitic gr. C, iar un altul era purtător nazal de Staphilococcus Aureus cuagulazo pozitiv. Rezultatele coprobacteriologice au ieșit negative. Angajații au fost îndrumați pentru tratament conform antibiogramei și li se interzice accesul în blocul alimentar. DSPJ Constanța a aplicat sancțiune contravențională în valoare de 3.000 de lei. ”Menționăm că, pentru determinările de laborator, cu rezultate necorespunzătoare, Serviciul de Control în Sănătate Publică va aplica o altă sancțiune contravențională conform legislației sanitare în vigoare”, spun reprezentanții DSPJ în comunicat.

Citește și:

Ce sancțiuni a mai primit Auchan? Câți constănțeni mai sunt internați?

Auchan România, amendat cu 30.000 de lei. Vezi motivul!12