Clătite cu... salată?! La cină sau la micul dejun!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Clătite cu... salată?! La cină sau la micul dejun!

Culinar 05 Martie 2019 / 17:21 8367 accesări

Suntem obișnuiți să servim clătitele la desert, umplute cu diverse gemuri sau cu ciocolată. În lume însă, clătitele sunt considerate aperitive, uneori chiar și fel principal de mâncare, în funcție de umplutură. Din această cauză au devenit populare în întreaga lume, încă din secolul al XV-lea. De atunci datează cea mai veche rețetă de clătite, redactată în limba engleză.

DIN LUME. Pentru prepararea clătitelor, în majoritatea țărilor este folosită făină de grâu, însă în Polonia sau Germania se prepară și clătite din cartofi. De asemenea, în Egipt, Canada sau Statele Unite ale Americii sunt folosite drojdia sau praful de copt, pentru a face clătitele mai pufoase.

În Franța s-a dezvoltat o adevărată industrie a clătitelor, aici existând restaurante specializate, unde se pot consuma aceste preparate cu cele mai diverse și mai sofisticate umpluturi, de la dulceața la fructe de mare.

În Canada și Statele Unite ale Americii, clătitele sunt servite la micul dejun și pot avea diverse umpluturi. Pentru olandezi, clătitele sunt foarte populare la cină, existând chiar și restaurante specializate care le servesc la masa de seară.

CLĂTITE CU JAMBON ȘI BRÂNZĂ

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 30 min

Timp de gătire: 20 min

Gata în: 50 min

INGREDIENTE

3 ouă

50 ml ulei

1 praf sare

150 ml lapte

200 ml apă minerală

300 g făină

Pentru umplutură

200 g telemea de vacă

50 g unt

100 g jambon sau şuncă de Praga

2-3 fire de pătrunjel sau de ţelină

MOD DE PREPARARE

1. Se desfac ouăle într-un bol şi se bat cu un praf de sare. Se adaugă uleiul amestecându-se continuu, ca la maioneză. Se adaugă laptele călduţ şi se bat bine 3-4 minute.

2. Separat, se cerne făina şi se adaugă în compoziţia de ouă, amestecându-se să nu facă cocoloaşe. Compoziţia se subţiază cu apa minerală atât cât să capete consistenţa smântânei.

3. Într-un bol, se rade telemeaua de vacă şi se amestecă cu untul moale. Crema de brânză se lasă la temperatura camerei, ca să se poată întinde pe clătite. Se feliază jambonul sau şunca de Praga în felii subţiri.

4. Se pun în tigaia de teflon câteva picături de ulei şi se prăjesc clătitele. După ce s-au prăjit, se lasă câteva minute la rece, apoi se umplu cu crema de brânză şi cu şunca de Praga. Se rulează, se aşază pe frunze de salată verde şi se ornează cu telemea rasă şi frunze de pătrunjel.

Taguri articol


12