Greva „Sanitas“, ilegală! Decizia poate fi atacată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tribunalul București a stabilit:

Greva „Sanitas“, ilegală! Decizia poate fi atacată!

• Vezi reacția publică a prim-vicepreşedintelui „Sanitas“, Marius Sepi
Sănătate 03 Noiembrie 2016 / 17:51 1367 accesări

Tribunalul București a stabilit că greva Federației ”Sanitas” este ilegală și a dispus încetarea acestei forme de protest, însă decizia instanței poate fi atacată cu recurs. Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății (MS) a sesizat luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizat acest protest. „Federația ”Sanitas” a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă”, potrivit unui comunicat al MS. Tot MS a reamintit că actele normative în vigoare stabilesc condițiile clare în care poate fi declanșat un conflict de muncă și în care pot fi solicitate majorări salariale. În acest caz, precizează MS: solicitările Sanitas, care ar fi dus la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010; declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social - nr. 62/2011. Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”. Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației „Sanitas“ că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar-Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 și, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă. De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

”Menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația „Sanitas“ nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat; angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv); părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor”, potrivit MS. Prin urmare, nicio revendicare a Federației ”Sanitas”, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă. ”De asemenea, atragem atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere”, mai subliniază MS.

CE SPUNEA „SANITAS“

Pe de altă parte, sindicaliștii ”Sanitas” subliniau că sindicaliștii nu trebuie să se lase intimidați și să continue acțiunile de protest. Între timp, protestul a fost întrerupt. Pe 1 noiembrie, Federația ”Sanitas” a anunțat că suspendă temporar greva, având în vedere adoptarea amendamentelor privind legea salarizării în comisiile parlamentare, un alt motiv fiind simularea intervenției în caz de cutremur la spitalele trebuie să participe. ”Luând act de adoptarea amendamentelor la OUG nr. 20/2016 în şedinţele comune ale Comisiilor de buget, finanţe, bănci şi muncă şi protecţie socială, de luni 31.10.2016 şi marţi 01.11.2016, ținând cont de declanşarea codului roşu de intervenţie în caz de cutremur declarat marţi dimineaţă, care presupune implicarea tuturor unităţilor medico-sanitare din ţară, având în vedere faptul că unităţile sanitare publice de stat suferă şi aşa de o lipsă acută de personal care afectează în primul rând viteza de reacţie şi promptitudinea cu care pacienţii noştri pot fi trataţi, luând în considerare angajamentul ferm al majorităţii deputaţilor de a vota amendamentele la OUG nr. 20/2016 propuse de organizaţia noastră în următoarea şedinţă de plen, Federaţia suspendă temporar acţiunile de protest aflate în desfăşurare”, transmiteau sindicaliștii în prima zi a lunii. La rândul său, prim-vicepreşedintele ”Sanitas”, Marius Sepi, s-a declarat satisfăcut că deputații din comisiile de specialitate - la care au participat PSD, ALDE și minoritățile - au votat în totalitate amendamentele Federaţiei.

REACȚIA PRIM-VICEPREȘEDINTELUI SEPI

„Decizia Justiției privind greva generală a devenit publică. Nu voi comenta niciodată deciziile Justiției. Aștept să primim motivarea instanței, însă până atunci pot înțelege doar că, dacă vrei să lupți pentru drepturile tale prin mijloacele specific sindicale, acțiunile sunt declarate ilegale. Și atunci, ce ne rămâne de făcut???”, este reacția prim-vicepreședintelui Marius Sepi.

Citește și:

Acțiunile de protest din Sănătate, suspendate temporar

A doua zi de grevă generală în Sănătate, sunt asigurate doar urgenţele

INCREDIBIL! Greva din Sănătate, ILEGALĂ?

GREVA GENERALĂ din Sănătatea constănțeană, în imagini!

Dezinteresul guvernanților aruncă Sănătatea în HAOS: GREVĂ GENERALĂ!



12