Înștiințare de învinuire pentru Băsescu; mascați și cătușe pentru ceilalți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Justiția este și civilizată, pe ici, pe colo…

Înștiințare de învinuire pentru Băsescu; mascați și cătușe pentru ceilalți

Justiție 25 Aprilie 2016 / 14:45 823 accesări
Traian Băsescu: „Printr-o adresă a PICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată, legat de achiziţia unui teren şi a unei case“

Traian Băsescu: „Printr-o adresă a PICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată, legat de achiziţia unui teren şi a unei case“

În ultimii ani s-a tot scris despre DNA - secția exterioară a SRI, despre suspiciunile ridicate de numărul mare de dosare deschise pe numele diverșilor oameni politici, cercetări doldora, condamnări nu prea și, mai ales, despre volumul uriaș de acțiuni cu mascați și cătușe puse la cale în apropierea alegerilor. De departe, cea mai elocventă frecvență a descinderilor a precedat campania electorală pentru alegerile prezidențiale, o perioadă în care șefa procurorilor anticorupție, Codruța Kovesi, confirmată de curând pentru un nou mandat de către președintele Klaus Iohannis, ne spunea senină că procurorii pe care îi coordonează nu își derulează anchetele în funcție de calendarul electoral. Doar s-a nimerit ca oamenii politici mai sus puși să fie cercetați și plimbați mai des pe la Procuratură în apropierea alegerilor. De fiecare dată...

În ultimii ani am tot acuzat faptul că reprezentanții Justiției române, cu precădere treimea formată din procurori, dar și o parte din judecători, fac abuz de arestul preventiv, de acțiunile în forță cu mascați și de defilările cu politicieni încătușați prin fața camerelor de luat vederi. Zilele acestea s-a produs o schimbare! O declarație a fostului președinte Traian Băsescu, făcută săptămâna trecută, dă de înțeles că, după zeci de spectacole cu cătușe, magistrații noștri au descoperit și o cale civilizată de a relaționa cu persoanele încă necondamnate, care, deși au calitatea de suspect, nu sunt neapărat și pericol public. Băsescu spune că a primit o adresă a Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) prin care a fost informat că este suspect de spălare de bani într-un dosar în care este cercetat modul în care fostul șef de stat a cumpărat, în calitate de proaspăt primar al Capitalei, unele imobile de la omul de afaceri Costel Cășuneanu.

De ce este Băsescu primul politician care nu este plimbat pe la Parchet de procurori? De ce nu s-au folosit metodele tradiționale cu mascați și cătușe, mai ales acum, când se apropie alegerile? De ce românii de rând și alți politicieni nu primesc acasă înștiințări privind faptul că sunt suspecți și sunt chemați pentru această comunicare la Parchet? Sunt doar câteva dintre întrebările la care mai-marii magistraților trebuie să răspundă înainte să ne ceară să avem încredere în Justiție.

Conform procurorilor PICCJ, Băsescu a cumpărat un teren în Aleea Privighetorilor 86, cartierul Băneasa, în 2000, când abia devenise primarul Bucureștiului, cu bani a căror provenienţă nu ar putea fi justificată, susţine procuroarea Iordache. În aceeaşi zi, la acelaşi notar, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, la un preţ de 3 ori mai mare, considerat preţul pieţei. În 2002, Băsescu a vândut terenul către Gabriela Blaj din Oituz, cumnata şi asociata omului de afaceri Costel Căşuneanu, acesta dând și banii pentru tranzacție, prin transfer bancar. În luna octombrie a aceluiași an, Băsescu a cumpărat o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti 137 B, cu 280 de mii de dolari. Potrivit procuroarei, banii ar fi fost achitaţi în numerar, iar provenienţa nu ar fi fost justificată, avându-se în vedere că, în acea perioadă, din conturile familiei Băsescu de la BCR, ING şi RBS Bank nu ar fi fost retrase sume de bani.

Urmărirea penală a lui Traian Băsescu ar fi fost începută pe 13 aprilie de procuroarea Elena Iordache, de la Secţia de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General. În 14 aprilie, poliţiștii ar fi mers acasă la Traian Băsescu și l-ar fi înștiinţat de punerea sub învinuire.



12