Nava eşuată în portul maritim Constanța luna trecută, remorcată către un şantier din Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nava eşuată în portul maritim Constanța luna trecută, remorcată către un şantier din Turcia

Eveniment 08 Decembrie 2023 / 19:08 669 accesări
Foto: Autoritatea Navală Română

Foto: Autoritatea Navală Română

Nava MECIT KAPTAN, sub pavilion Barbados, care a eşuat după ce a lovit un dig de protecţie în noaptea furtunii din data de 26 noiembrie 2023 se pregătește să părăsescă Portul Constanța remorcată.

S-au efectuat operațiuni de scafandrerie pentru a determina dacă aceasta prezintă găuri de apă. În urma inspecțiilor s-au constatat basele și fisuri în corpul navei, iar acestea din urmă au fost astupate de către scafandri. Lucrările au fost realizate în prezența reprezentantului societății de clasificare. De asemenea sistemul de propulsie și guvernare al navei este avariat, iar palele elicei și cârma sunt deformate. În urma certificatelor provizorii emise de pavilionul navei, acesta va parăsi Portul Constanța cu ajutorul remorcherelor și va ajunge în șantierul naval Tuzla din Turcia pentru reparații.

Vă reamintim că în data de 26.11.2023, în jurul orei 3.00, nava sub pavilion Barbados, în balast, ancorată în rada interioară a Portului Constanța a început să grapeze din cauza condițiilor meteo extreme. Nu s-a reuşit stabilizarea ei şi a colizionat uşor cu remorcherul Ares, ancorat de asemenea la rada interioara pentru adăpost. Ulterior a continuat să se afle în deriva şi a eşuat după ce a lovit un dig de protecţie.

Capitănia Portului Constanţa a solicitat remorchere pentru asistență și salvare. Pentru a gestiona situația de urgență, două remorchere au fost mobilizate pentru intervenţie. Astfel, la ora 9.30 nava a fost acostată în siguranţă în dana 128 cu ajutorul remorcherelor.

Pentru reușita operațiunii de salvare, care a fost una extrem de dificilă din cauza furtunii violente, îi felicităm și le mulțumim pilotului care s-a aflat la bordul navei, echipajelor remorcherelor și navelor ARSVOM aflate în asistență și nu în ultimul rând colegilor noștri de la VTMIS, MRCC și Căpitănia Portului Constanța care au coordonat întreaga activitate de salvare.Ştiri recomandate

12