O palmă peste față pentru PNL, după umilirea profesorului Dumitrașcu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O palmă peste față pentru PNL, după umilirea profesorului Dumitrașcu

Administrație 03 Aprilie 2016 / 18:08 1393 accesări
Fiica istoricului Gheorghe Dumitrașcu, Lavinia-Dacia Dumitrașcu, a trimis o scrisoare deschisă în care atacă acuzațiile liberalilor împotriva tatălui său

Fiica istoricului Gheorghe Dumitrașcu, Lavinia-Dacia Dumitrașcu, a trimis o scrisoare deschisă în care atacă acuzațiile liberalilor împotriva tatălui său

După gestul inexplicabil și incalificabil al consilierilor locali PNL de a vota împotriva decernării titlului de cetățean de onoare al Constanței istoricului, scriitorului și politicianului Gheorghe Dumitrașcu, au apărut și încă mai apar multe reacții negative din partea constănțenilor. Scandalul s-a acutizat și după ce liderul județean al PNL, Gheorghe Dragomir, a încercat, total neinspirat, să explice acțiunea colegilor săi din Consiliul Local spunând că profesorul Dumitrașcu merită să fie Cetățean de Onoare, dar politicianului Dumitrașcu nu i se cuvine acest titlu. „Nu putem ignora toate atacurile lui la adresa PNL, NATO şi a regelui, mai ales din perioada cât a fost deputat”, a motivat Dragomir.

SCRISOARE DESCHISĂ Nevrând să amplifice scandalul, fiica istoricului, Lavinia-Dacia Dumitrașcu, nu a răspuns imediat acuzațiilor liderului liberal. Însă, duminică, ea a trimis o scrisoare deschisă prin care a atacat argumentat spusele lui Dragomir. „Tatăl meu a fost senator FSN și PDSR - deci, nu deputat, cum au afirmat unii dintre trecătorii aşa-zişi oameni politici şi şefi de partide care nu cunosc istoria politică a Constanţei şi a României. Tocmai din poziţia de om politic s-a implicat în legislativul național. A avut o contribuţie importantă la realizarea Constituţiei României, la Legea Fondului Funciar, la Legea Învăţământului și multe altele. Aşa că, şi din punct de vedere politic, MERITĂ să fie Cetăţean de Onoare al oraşului la a cărui devenire a muncit cu fapte şi nu cu vorbe. Calitatea de Cetăţean de Onoare nu se conferă pe criterii politice - tata a ieşit din politică la începutul lui 2001! Înainte de toate, tatăl meu este unul dintre cei mai importanţi intelectuali ai Constanţei, ai Dobrogei”, a scris Lavinia-Dacia Dumitrașcu în scrisoarea sa deschisă.

Versiunea completă a scrisorii deschise:

Domnule Dragomir,

Am tăcut până acum pentru a nu amplifica scandalul. Dar nu mai pot. Urăsc laşitatea, ura, prostia şi incultura.

Ca să ne înţelegem de la început: nici tatăl meu şi nici eu nu facem parte din vreun partid politic. Da, tata a fost senator FSN, FSN, PDSR etc. - deci, nu deputat, cum au afirmat unii dintre trecătorii aşa-zişi oameni politici şi şefi de partide care nu cunosc istoria politică a Constanţei şi a Ţării. Tocmai de pe această poziţie, de om politic implicat în legislativul naţional, a putut să facă sau să contribuie măcar la realizări fundamentale pentru Dobrogea şi pentru Ţară. A fost în primul rând membru al CJPUN Constanţa; în Senat - secretar şi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură, secretar şi preşedinte al Comisiei de Învăţământ şi Ştiinţă, preşedinte al Comisiei de Învăţământ, Cultură, Culte, Presă -, preşedinte şi vicepreşedinte al Grupului de Prietenie cu Turcia, membru al Grupului Parlamentar român din cadrul Parlamentului Colaborării Economice al Mării Negre etc. A avut o contribuţie importantă la realizarea Constituţiei României, la Legea Fondului funciar, la Legea Învăţământului, la Legea Radio şi Televiziunii etc. Aşa că, şi din punct de vedere politic, MERITĂ să fie Cetăţean de Onoare al oraşului la a cărui devenire a contribuit din plin, cu fapte şi nu cu vorbe. Pentru aceasta va rămâne, vă convine sau nu, în istoria Constanţei, a Dobrogei şi a Ţării. Tata e cunoscut şi apreciat în toată ţara şi nu are nevoie de părerea unora de teapa consilierului Radu şi a altora din aceeaşi categorie.

Calitatea de Cetăţean de Onoare nu se conferă pe criterii politice - tata a ieşit din politică la începutul lui 2001! -, domnule Dragomir. Tata este unul dintre cei mai importanţi intelectuali ai Constanţei, ai Dobrogei. Eu cred că, atunci când a afirmat - neînregistrat, dar l-am auzit eu şi alţii - acest Radu Matei - habar n-am cine este şi prea puţin mă interesează personajul - că tata nu are operă, cred că nu i-a citit CV-ul - care cuprinde lista de lucrări doar parţial. Dacă ar fi făcut-o - dacă aţi fi făcut-o şi voi, liberalii care v-aţi pronunţat - şi ar fi cunoscut legile acestei ţări, ar fi ştiut că acea calitate de revoluţionar este condiţionată de documentul de la CNSAS.

Chestia aia cu regele e un mare fâs. Ne luaţi dumneavoastră, liberalii, dreptul de a avea propria opinie şi poziţie? Încălcaţi Constituţia României, domnilor! Şi aveţi dreptul ca tata să fie taxat că nu este liberal şi monarhist? Doamne, cum gândiţi! Dar ţin să vă aduc la cunoştinţă că şi eu şi tata ne iubim şi respectăm Regii: Carol I, Ferdinand şi chiar Carol II - care a făcut multe pentru cultură. Să-i dea Dumnezeu sănătate omului Mihai de Hohenzollern-Sigmaringen! Am publicat amândoi despre ei - inclusiv, de bine, despre Mihai. Unde eraţi voi, liberalii monarhişti de azi, în timpul comuniştilor, când tata preda - la Institut, la „Mircea” - despre regii României? Când ţinea conferinţe despre aceştia? Când scria - cum se putea atunci - despre regalitate? Întrebaţi foştii studenţi elevi şi oamenii oraşului şi ai ţării care l-au ascultat atunci şi după! Respectăm opinia şi credinţa monarhiştilor. Fiecare are dreptul. Aşa cum respectăm fiecăruia opinia politică. Avem pretenţia să ne fie şi nouă respectate opiniile, conform Constituţiei. Eu, personal, cred că nu există partide politice, ci doar grupuri de interese. Din aşa-zisele partide politice, eu cel puţin, pun ştampila de vot pe Om. Pe românul care apără interesele ţării lui şi a oamenilor acesteia. Indiferent de coloratura lui politică.

Şi pretextul cu NATO! Interesul Ţării e mai presus de orice! În NATO, UE şi oriunde. Şi aceste organisme, dar interesele ţării noastre sunt înainte de toate! Înainte de europeni, suntem ROMÂNI - în această privinţă, vă recomand cartea tatălui meu privitoare la contribuţia României în spiritul şi activitatea Uniunii Europene. E notată în CV.

Comportamentul tatălui meu nu a fost „declarativ”- cum susţineţi -, ci faptic. În privinţa Constanţei, există Universitatea „Ovidius” - cu campus şi cămine -, UMC-ul - la care au învăţat unii dintre contestatarii lui de azi -, Universitatea „Andrei Şaguna”, posturi de televiziune, radio, instituţii de cultură etc. Cele mai multe sunt încă palpabile, domnule Dragomir! Vă permiteţi să negaţi, cumva? Pentru ce a făcut pentru Ţară, vă recomand colecţia de „Monitorul Oficial”.

În ceea ce priveşte declaraţiile domnului Haşotti, îmi rezerv dreptul de a nu-l crede. A afirmat că nu se face distincţie între om politic şi intelectual. Dar când a minţit: acum, când face diferenţa dintre omul politic şi intelectual, sau atunci când a declarat, în problema concursului pentru un directorat, că e acolo să vorbească - deşi făcea parte din auditoriu, la un interviu care nu era al lui - ca profesor şi nu ca om politic? L-am respectat ca profesor! Şi ţin să-l anunţ că şi profesorul meu Adrian Rădulescu - amic al tatălui meu, cu care a luptat pentru Universitate şi nu numai şi a cărui memorie o respectăm - a fost tot în PDSR și că actele fundamentale de creare a Universităţii au fost semnate de primul-ministru Petre Roman şi de preşedintele Iliescu. Şi că faptul că a fost în PDSR nu-i micşorează cu nimic meritele domnului meu profesor Adrian Rădulescu! Vă veţi opune în eventualitatea în care va fi propus pentru „Cetăţean de Onoare“ post-mortem? Merită să fie! Nu încercaţi să manipulaţi şi această relaţie între cei doi istorici şi să creaţi conflicte care nu există, aşa cum e obiceiul unora dintre ai dumneavoastră!

Jocurile politice mă scârbesc! Înregimentarea, în general, mă scârbeşte! Dictatura - care există şi la PNL, indiferent ce zic unii şi alţii. Constănţenii le cunosc, le bănuiesc şi vor acţiona ca atare la vot - mă scârbeşte! Oare cei înregimentaţi politic nu au opinii proprii? De ce a trebuit să-l băgaţi pe tata în mizeria şi preacurvia politică, când el nu mai e înregimentat politic de 15 ani şi când inima şi-a paradit-o luptând pentru Ţară şi pentru Dobrogea? Vă e frică de tot ce înseamnă el încă? Credeţi că aţi câştigat ceva? Nu, domnule Dragomir, aţi pierdut tare mult. Sunt conştientă că miza au fost alegerile de acest an! Dar victimele colaterale, nevinovate, le-aţi luat în considerare? Ca oameni ce pretindeţi că sunteţi! Tata nu a meritat asta, domnule Dragomir - şi nu daţi vina, din nou, pe Decebal Făgădău! Noi am crezut că, după Revoluţie, românii - indiferent de credinţele lor politice - îşi vor da mâna pentru ROMÂNIA.

Degeaba s-a dat ordin în PNL să se posteze şi comenteze. Nu ne interesează să citim comentarii scrise la comandă politică. Şi nu vă cred atunci când afirmaţi că aţi aflat din presă despre mişelia comisă de ai dvs.

Deşi cuvântul de ordine a fost „umilinţă” - alături de cel de „ruşine” pentru voi -, vă dezamăgesc: tot scandalul acesta - provocat de liberali -, care nu are similitudine în Constanţa cel puţin, s-a întors împotriva celor care l-au creat: a demonstrat că tata e apreciat şi iubit în Constanţa, în Dobrogea şi în ţară. Ţin să vă anunţ că, dincolo de admirabila mobilizare a presei - căreia-i mulţumim -, am primit MII de mesaje şi telefoane de sprijin şi încurajare de la foşti studenţi, elevi, oameni pe care îi cunoaştem sau nu, din ţară şi de peste hotare. Le mulţumim infinit! Încă nu le-a citit tata pe toate. Inima lui foarte bolnavă nu ar rezista la atâta bucurie. Le va citi treptat. Aşa cum spunea tata, nu aţi reuşit să-l vedeţi „rece”! Nu v-a ieşit nici chestia cu câştigarea de voturi! Dimpotrivă!

E o scrisoare sentimentală, domnule Dragomir. Nu voi fi niciodată om politic sau diplomat! Scriu din inimă şi ceea ce simt.

În încheiere, cred că e cazul ca dumneavoastră personal şi oamenii dumneavoastră să vă cereţi scuze public pentru că v-aţi îndoit de coloana vertebrală a tatălui meu - acuzaţia că a fost colaborator al Securităţii, pe care am demolat-o cu documente oficiale - şi pentru faptul că, de pe poziţiile dumneavoastră politice, nu cunoaşteţi legile României! Aşteptăm!

Aş fi ipocrită dacă aş încheia cu formula diplomată „Cu respect!”, aşa că mă voi semna doar.

Lavinia-Dacia Dumitraşcu

2 aprilie 2016

Citește și:

Liberalii au schimbat pretextul privind umilirea profesorului Dumitrașcu

PNL îl umilește pe profesorul Gheorghe Dumitrașcu



12