Profesor de la Universitatea „Ovidius”, reținut de DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Profesor de la Universitatea „Ovidius”, reținut de DNA

Eveniment 04 Octombrie 2016 / 12:28 9259 accesări

Conf. univ. dr. Lilios Gabriela

Conf. univ. dr. Lilios Gabriela

Un nou scandal de proporții zguduie Universitatea „Ovidius“ din Constanța! Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au reținut o profesoară din cadrul Facultății de Farmacie, acuzată de instigare la mărturie mincinoasă și la favorizarea făptuitorului. Potrivit anchetatorilor, Gabriela Lilios ar fi determinat un martor să mintă în favoarea fostului decan al Facultății de Farmacie, Gheorghe Țarălungă, trimis în judecată pentru luare de mită. Procurorii spun că, în urma intervenției ei, persoana audiată în sala de judecată pe data de 17 august 2016 și-a schimbat declarația dată în timpul urmăririi penale. Lilios a fost dusă marți în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Scandalurile se țin lanț de Universitatea "Ovidius" din Constanța (UOC). După ce fostul rector Dănuț Tiberius Epure a fost judecat și condamnat definitiv pentru luare de mită, după ce ex-decanul Facultății de Farmacie, Gheorghe Țarălungă, a fost trimis în judecată pentru aceeași infracțiune, Direcția Națională Anticorupție (DNA) Constanța a reținut luni un profesor universitar din cadrul instituției de învățământ superior! Este vorba despre Gabriela Lilios, conferențiar în cadrul Facultății de Farmacie a UOC, acuzată de instigare la mărturie mincinoasă și la favorizarea făptuitorului. Pe scurt, procurorii spun că aceasta a intervenit pentru a-și ajuta fostul șef, pe Gheorghe Țarălungă, al cărui proces la Tribunalul Constanța se află în plină desfășurare. Potrivit DNA, "în cursul anului 2016, inculpata Lilios Gabriela, cadru universitar, cu intenție directă, printr-un intermediar, a determinat o persoană să facă afirmații mincinoase, contrare adevărului, cu ocazia audierii sale în calitate de martor în dosarul nr. 1081/118/2015, privind pe inculpații Țarălungă Gheorghe și Faloutsos Evangelos, aflat pe rolul Tribunalului Constanța“, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de DNA Constanța.

MARTORUL ȘI-A SCHIMBAT SUBIT DECLARAȚIA...

Procurorii afirmă că declarațiile date în sala de judecată de martorul influențat de Gabriela Lilios, pe data de 17 august 2016, au fost contrare celor făcute de acesta în fața anchetatorilor, în timpul urmăririi penale. El ar fi mințit în fața instanței pentru a ușura situația lui Țarălungă, potrivit DNA. "Declarația martorului a avut scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală și de a induce în eroare instanța de judecată, toate aceste împrejurări fiind de natură a ușura situația juridică a inculpatului Țarălungă Gheorghe", adaugă procurorii DNA.

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Constanțaau dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 octombrie 2016, a inculpatei, care a fost prezentată astăzi, 4 octombrie 2016, Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.Propunerea a fost respinsă de instanţă, iar acum Gabriela Lilios se află sub control judiciar. Procurorii DNA au depus contestaţie.

ACUZAȚIILE LA ADRESA LUI ȚARĂLUNGĂ

Dosarul în care Gheorghe Țarălungă este judecat pentru luare de mită se află în plină desfășurare la Tribunalul Constanța. Potrivit anchetatorilor, fostul decan al Facultății de Farmacie, care preda disciplina "Farmacologie, Farmacoterapie şi Farmacie Clinică", i-a cerut lui Evangelos Faloutsos bani pentru a-i da notă de trecere la examen. În urma negocierilor dintre cei doi, profesorul a fost de acord să primească 200 de euro. Cu toate că au încercat să perfecteze afacerea “pe blat”, informații legate de tranzacția pregătită au ajuns la urechile procurorilor DNA Constanța, care au pornit cercetările.

ACȚIUNEA DE FLAGRANT

„La data de 28 ianuarie 2015, inculpatul Faloutsos Evangelos i-a oferit inculpatului Ţarălungă Gheorghe suma de 200 de euro, în biroul său de la sediul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, în scopul de a-l promova, în condiţii nelegale, la disciplina Farmacie Clinică. În aceeaşi zi s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se precizează în comunicatul DNA Constanța. Ulterior, anchetatorii au aflat că fostul decan își făcuse un obicei de a lua șpagă de la studenții străini, care nu vorbeau bine limba română și care aveau nevoie de ajutor pentru a promova examenele. Țarălungă a fost denunțat de o fostă studentă și a stat două luni în arest preventiv, fiind plasat apoi în arest la domiciliu. În dosar a fost trimis în judecată și studentul grec, sub acuzația de dare de mită.

POZIŢIA UOC ÎN ACEST NOU SCANDAL

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universității „Ovidius” din Constanța, Valentin Vanghelescu, ”conducerea instituției de învățământ superior a aflat despre reținerea cadrului didactic din presă, iar speța nu privește actul didactic și nimic altceva legat de universitate”.

LILIOS, UN NUME FAMILIAR PUBLICULUI CITITOR

Numele Gabrielei Lilios apare alături de cel al lui Ţarălungă şi în ediţia din 29 septembrie 2016, în materialul „Cum l-a spălat Universitatea „Ovidius“ pe Țarălungă înainte să-l ia DNA”, în care arătam că “la nivelul structurilor administrative ale UOC se știa cu câțiva ani înainte de demararea anchetelor DNA că sunt probleme de ordin etic în ce-l privește pe Țarălungă. În 2014, proaspăt constituita Comisie de Etică - la acea vreme, numită sub abia instituitul rectorat condus de prof. univ. dr. Sorin Rugină - a adoptat o hotărâre prin care ridica sancțiunile pentru comportament neacademic instituite de vechea comisie în cazul lui Gheorghe Țarălungă și Gabriela Lilios, angajată tot în Facultatea de Farmacie. Nu putem spune exact pentru ce au fost sancționate cele două cadre universitare pentru că, așa cum sublinia și raportul ARACIS, informațiile legate de deciziile Comisiei de Etică de pe site-ul Universității sunt netransparente și extrem de lacunare - nu prezintă nici numele celor cercetați, nici măsurile concrete adoptate, nici detalii despre acuzațiile aduse celor care au compărut în fața comisiei. Din informațiile deținute nu putem decât să constatăm că, în 2014, noua Comisie de Etică, condusă din acel an de lect. univ. dr. Gabriel Grigore, a ridicat sancțiunile pentru Țarălungă”.

De asemenea, pe numele conf. univ. dr. Gabriela Lilios ar exista şi o plângere penală formulată de Gabriela Stanciu, fostul prorector implicat în scandalul care a zguduit din temelii UOC - ridicarea, de către DNA, a fostului rector Dănuţ Epure.

Citește și:

Cum l-a spălat Universitatea „Ovidius“ pe Țarălungă înainte să-l ia DNA12