S-a stins academicianul Alexandru Vulpe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a stins academicianul Alexandru Vulpe

Cultură 09 Februarie 2016 / 17:36 1349 accesări

Academicianul Alexandru Vulpe, director al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, a încetat din viață pe 8 februarie, la vârsta de 84 de ani.

Alexandru Vulpe provenea dintr-o familie de arheologi, atât mama, cât și tatăl fiind preocupați să descopere vestigiile din pământul ars de soare al Dobrogei, dar nu numai. Tatăl său, Radu Vulpe, a fost student al lui Vasile Pârvan, fiind totodată un „dobrogenist convins”, autor al unor volume importante despre istoria pământului dintre Dunăre și Marea Neagră, precum „Histoire ancienne de la Dobroudja” sau La „Dobroudja a travers les siecles. Evolution historique et consideration geopolitiques”. „Radu Vulpe a continuat tradiția tatălui său, un dobrogenist convins, pe șantierele dobrogene, prin colaborările pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le-a avut cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (n.r. - MINAC)”, a spus, pentru cotidianul „Telegraf”, directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

Arheolog şi doctor în istorie, Alexandru Vulpe, născut pe 16 iunie 1931, la Bucureşti, a fost preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române şi director al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei. A fost profesor emerit al Facultății de Istorie a Universității din București, membru corespondent al Institutului Arheologic German (DAI) și membru al Consiliului Permanent al Uniunii Internaționale de Științe Pre și Protoistorice (UISPP). În 1996, Alexandru Vulpe a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar din 2009 era membru titular al Academiei.

„Ne-a părăsit astăzi un mare arheolog, profesor şi om de carte. Academicianul Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie „V. Pârvan”, preşedintele secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române, emeritus al Universităţii din Bucureşti, a plecat dintre noi. Sit Tibi Terra Levis. Va rămâne întodeauna cu noi amintirea cursurilor erudite, a generozităţii sale faţă de studenţi şi colegi deopotrivă, exemplul unei vieţi care ne-a făcut lumea mai frumoasă”, a anunţat Departamentul de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei al Universităţii din Bucureşti, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Un pios omagiu îi aduc și colegii de la Muzeul Național de Istorie a României: „Alexandru Vulpe a colaborat îndeaproape cu Muzeul Național de Istorie a României, inclusiv la organizarea unor importante expoziții internaționale (...) Aducându-i un pios omagiu, arheologii din Muzeul Național de Istorie a României care l-au cunoscut, unora fiindu-le mentor și conducător de doctorat, vor păstra amintirea cursurilor sale erudite, a generozității sale profesionale față de studenți și colegi de breaslă, a exemplului unui autentic om de știință”.

Citește și:

Rămas bun, Zaharia Covacef!

S-a stins dr. Zaharia Covacef

Taguri articol


12