Rămas bun, Zaharia Covacef!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rămas bun, Zaharia Covacef!

Cultură 26 August 2014 / 00:00 1647 accesări

Oamenii de cultură ai Constanței au condus-o, ieri, pe ultimul drum pe cercetătoarea dr. Zaharia Covacef, unul dintre cei mai dăruiți arheologi ai spațiului dobrogean, care a încetat din viață pe 23 august, la vârsta de 72 de ani.

„SIT TIBI TERRA LEVIS!” Arheologi de toate vârstele, colegi de generație cu dr. Zaharia Covacef, dar și tineri au ținut să fie alături de familia îndurerată. Cei mai tineri, care au învățat tainele profesiei de cercetător al pământului dobrogean de la „mama Zizi”, și-au însoțit durerea cu expresia latină „Sit tibi terra levis!”, înscrisă pe monumentele funerare din Roma antică, ce are ca echivalent expresia românească „Să-ți fie țărâna ușoară!”.

ULTIMELE OMAGII La înmormântarea Zahariei Covacef, care a avut loc, ieri, la ora amiezii, la Cimitirul Central, au fost prezenți și colegi din țară, de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București - reputatul arheolog Alexandru Barnea -, de la Muzeul „Dunării de Jos” din Călărași, dar și de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, precum și de la Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia. Prieteni ai familiei Covacef, arhitecți și ingineri, dar și oameni de cultură de la muzeele constănțene, de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța și colegi de la Universitatea „Ovidius” au condus-o pe ultimul drum pe Zaharia Covacef.

APROAPE CINCI DECENII LA MUZEU Nu au lipsit nici angajații Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde Zizi Covacef, cum îi spuneau apropiații, a lucrat începând cu 1 septembrie 1967 - când a fost angajată de Vasile Canarache, la sugestia lui Adrian Rădulescu - până în 2004, anul pensionării sale, și încă un deceniu după aceea, în calitate de colaborator, ca autor de studii, volume științifice, curator de expoziții și arheolog pe șantierele dobrogene, în special pe cel de la Capidava.

Dr. Zaharia Covacef s-a născut pe 5 iunie 1942, la Botoşani, într-o familie de aromâni veniți din Grecia. După absolvirea cursurilor Facultății de Istorie a Universității din Bucureşti, unde a avut profesori de elită, precum Emil Condurachi, Iorgu Stoian, Ion Nestor, Ion Berciu și egiptologul Achim Popescu, Zaharia Covacef a activat doi ani în învățământ, în satul dobrogean Nisipari.



12