Atentat la sănătatea publică, „sub acoperirea“ SRI!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi dezvăluiri incredibile

Atentat la sănătatea publică, „sub acoperirea“ SRI!?

Sănătate 09 Mai 2016 / 19:06 1150 accesări

Noi dezvăluiri incredibile sunt aruncate în presă în scandalul fără precedent al dezinfectanților diluați ai companiei Hexi Pharma. GSP și site-ul www.tolo.ro anunță că ”SRI a știut de loturile Hexi Pharma cu probleme și de licitațiile trucate în favoarea liderului mondial, francezii de la Anios. SRI: Am informat decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectaților”. Potrivit www.tolo.ro, ”toți ultimii 6 miniștri plini ai Sănătății au avut pe masă informări de la SRI despre dezinfectanți și infecțiile nosocomiale, dar, tot în ultimii 5 ani, Spitalul SRI a făcut 63 de achiziții directe, fără licitație, de la Hexi Pharma!”. Un medic a afirmat că ”practic ei au vaccinat bacteriile”. Deși SRI se apără, anunțând luni, 9 mai, că instituția avea cunoștință despre situația privind infecțiile intraspitalicești, menționând că a transmis aproximativ 100 de informări în ultimii 5 ani decidenților legali, mulți dintre ei au negat.

Noi dezvăluiri incredibile sunt aruncate în presă în scandalul, fără precedent, al dezinfectanților diluați ai companiei Hexi Pharma. GSP și site-ul www.tolo.ro anunță că ”SRI a știut de loturile Hexi Pharma cu probleme și de licitațiile trucate în favoarea liderului mondial, francezii de la Anios. SRI: Am informat decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectaților”. Potrivit www.tolo.ro, ”toți ultimii 6 miniștri plini ai Sănătății au avut pe masă informări de la SRI despre dezinfectanți și infecțiile nosocomiale, dar, tot în ultimii 5 ani, Spitalul SRI a făcut 63 de achiziții directe, fără licitație, de la Hexi Pharma!”.

„AM VACCINAT BACTERIILE“

O sursă a SRI a făcut public, prin intermediul GSP şitolo.ro, un document pe care l-a trimis ofițerilor săi de legătură în octombrie 2014. Mai exact, punctează tolo.ro, vreme de 8 ani, un medic epidemiolog a explicat ofițerilor SRI cum mor oamenii în spitalele care sunt dezinfectate necorespunzător, fapt care nu face altceva decât să ducă la multiplicarea bateriilor/microorganismelor. Un alt medic de la „Sf. Pantelimon” din București a explicat că „bacteriile tratate cu substanțe slabe capătă imunitate și o transmit generației viitoare de bacterii”. ”Practic, noi am vaccinat bacteriile”, afirmămedicul, citat de tolo.ro. Și ce a făcut SRI în tot acest timp? De ce a ținut o problemă de sănătate publică ”sub acoperire”?

CE SPUNE SRI

Pe de altă parte, SRI a anunțat luni, 9 mai, că instituția avea cunoștință despre situația privind infecțiile intraspitalicești, menționând că a transmis aproximativ 100 de informări în ultimii 5 ani decidenților legali. ”În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România”, potrivit SRI.

DEMNITARII NEAGĂ

Demnitarii au negat în bloc că au primit astfel de informări de la Serviciu. De exemplu, fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu a declarat că nu își amintește ca în timpul celui de-al doilea mandat al său la minister să fi primit vreo informare de la SRI referitoare la dezinfectanți sau la anumite firme. ”În mandatul din 2013 nu îmi aduc aminte să fi primit vreo informare a SRI referitoare la dezinfectanți sau la anumite firme. Dacă s-ar fi întâmplat așa, tot aș fi putut să îmi aduc aminte, pentru că, în mod normal, o asemenea informare se duce către Inspecția Sanitară de Stat, care este abilitată, potrivit legii, să facă verificări și care atunci când termină o verificare face un raport, care se înaintează cu o serie de concluzii și cu o serie de măsuri. Nu îmi aduc aminte să fi primit un asemenea raport pe această temă”, a declarat Nicolăescu la Parlament, citat de Agerpres. Și premierul Dacian Cioloș a declarat că nu a primit nicio informare de la SRI despre sistemul medical, în contextul scandalului legat de dezinfectanții folosiți în spitale, dar a adăugat că a avut în urmă cu câteva zile o discuție cu directorul Serviciului, Eduard Hellvig, în cadrul căreia i-a solicitat sprijin, iar acesta i-a precizat că-i va pune la dispoziție o sinteză.

DEZINFECTANȚII DILUAȚI L-AU ”RĂPUS” PE DR. CADARIU. BACTERIILE REZISTĂ!

Niciun mare scandal din Sănătatea ultimelor luni nu l-a răspus pe ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu. A trecut cu bine de scandalul infecțiilor cu E. Coli care au dus la declanșarea sindromului hemolitic-uremic (SHU) care a omorât 3 copii, dar a trecut cu bine și de scandalul infecțiilor nosocomiale din cazul victimelor de la ”Colectiv”. Dezinfectanții diluați, însă, l-au ”răpus” pe demnitar. Și-a semnat demisia sub presiunea uriașului scandal care ia proporții tot mai mari, de la o zi la alta. Deși gravitatea situației este una fără precedent, demnitarul a declarat că ”dezinfectanţii reprezintă o parte din problemele sistemului sanitar şi o parte a problemelor infecţiilor nosocomiale care au reprezentat, încă din decembrie, o prioritate a mandatului său”. ”După cum atestă şi comunicatul SRI, această problemă a fost constant pusă în evidenţă, de aici şi planul de control al infecţiilor nosocomiale pe care l-am lansat recent şi care are scopul de redare a încrederii pacienţilor. Un astfel de plan nu se face prin măsuri pompieristice, nu se face prin explozii de petarde la televizor”, a declarat dr. Patriciu Achimaş-Cadariu. La scurt timp după ce a demisionat din Guvernul Cioloş, dr. Cadariu a mai declarat că ”aşa cum o lege serioasă se redactează în 2 ani, tot aşa un sistem mare cum este cel al Sănătăţii se reformează şi se schimbă în minimum două mandate, asta înseamnă 8-10 ani. Este universal cunoscut faptul că răbdarea nu există şi faptul că există o mare doză de neîncredere este perfect justificat, iar nivelul de aşteptare este foarte mare. Dar o chestiune trainică se construieşte în timp, cu studii care să justifice o anumită atitudine”. Despre demisia demnitarului din Sănătate care a rezistat eroic timp de 6 luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că problemele profunde din Sănătate nu se pot rezolva printr-o demisie, el precizând că este nevoie de curăţirea sistemului, de un plan pe termen lung şi că este în permanentă legătură cu premierul. ”Suntem într-un moment de criză majoră pentru sistemul sanitar, cu implicații serioase asupra vieţii românilor. (...) Avem obligaţia să identificăm, rapid, mijloace pentru a proteja oamenii care se tratează în spitalele din ţară. Sunt în permanentă comunicare cu prim-ministrul pe acest subiect. În sistemul sanitar lucrurile nu mai pot continua ca până acum. Nu există decât o singură direcţie de urmat pentru toate instituțiile responsabile: curăţirea sistemului sanitar. Trebuie să punem punct corupției, risipei banilor publici și nepăsării”, a declarat şeful statului.

CINE A FORȚAT SRI SĂ NU ANUNȚE PARCHETELE DIN JUSTIȚIE?

Reamintim că zilele trecute s-a mediatizat faptul că SRI ar putea fi în spatele controversatei firme Hexi Pharma, oficiali ai Active Watch (o organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public) precizând că, ”atâta timp cât dosarele DNA și DIICOT ale Hexi Pharma se sting foarte repede, se pot pune semne de întrebare despre persoana sau instituția care se află în spatele acestei firme”. ”Atunci când vezi că DNA și DIICOT au avut dosare legate pe acest subiect și s-au stins, începi să te întrebi dacă cineva vede și nu reacționează. De aceea am cerut SRI-ului să dea un răspuns. Dar trebuie să mă folosesc de o instituție care mă reprezintă, și anume de Parlament. Dacă SRI a văzut ce se întâmplă și dacă a văzut, ce a făcut? A comunicat cuiva?”, au punctat cei de la flux24, care-l citează pe reprezentantul organizației, Mircea Toma. Ne întrebăm și noi, de ce nu au fost informate Parchetele?

Citește și:

În scandalul dezinfectanților: ”Ștergem urmele crimei!?”

În scandalul dezinfectanților: „pacienții, în siguranță!?“

Rezultate îngrijorătoare ale testelor din spitale. Nereguli și la Constanța

SRI, implicat în scandalul dezinfectanților diluați?

Cum vrea premierul să recâştige încrederea pacienţilor români?12