Sculptorul constănţean Cristian Todie prezintă „Axul Paris-Târgu Jiu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Salonul de Artă Contemporană Balt’Art de la Paris

Sculptorul constănţean Cristian Todie prezintă „Axul Paris-Târgu Jiu”

Cultură 06 Octombrie 2011 / 00:00 1836 accesări

Sculptorul constănţean Cristian Todie, un nume important în lumea artistică pariziană şi nu numai, expune, astăzi, la Salonul de Artă Contemporană Balt’Art de la Paris, în cadrul Pavilionului Baltard. Artistul român va prezenta publicului parizian un proiect inedit de inspiraţie româno-franceză, „Axul Paris-Târgu Jiu”, care s-a născut în urmă cu aproximativ trei decenii, încă din anul 1976, când artistul a venit la Paris. Proiectul are ca punct de plecare constatarea că părintele sculpturii moderne, născut la Hobiţa, Constantin Brâncuşi, a fost influenţat de Axul parizian istoric.

Talentatul şi apreciatul artist propune publicului îndrăgostit de artă teme de meditaţie, o „traducere” teoretică matematică a monumentalei opere a lui Brâncuşi. Pe lângă o serie de foto-montaje în care artistul plasează Coloana Infinitului în locul Obelixului din celebra Place de la Concorde şi Poarta Sărutului în locul Arcului de Triumf din Place de l’Etoile la Paris, Christian Todié, cum îi spun francezii, prezintă o piesă monumentală cu o înălţime impresionantă, şase metri, constituită din două oglinzi paralele, una pe sol şi una deasupra, a trei elemente similare „Coloanei Fără de Sfârşit”, care ilustrează dimensiunea infinită a Coloanei. „Purtător de valori urbaniste pariziene, Brâncuşi, în momentul în care determina poziţia monumentului eroilor „Coloana fără Sfârşit”, în alinierea drumului care duce la biserica Sfinţii Apostoli, pe colina numită Târgul Fânului, se lăsa inspirat de loc şi de context, în ideea unui ansamblu sculptural similar Axului istoric parizian. Brâncuşi a lăsat, astfel, o poartă deschisă, ştiind că cineva va veni să îi păşească pragul”, spune Todie, care, deşi s-a stabilit la Paris, nu doreşte să renunţe la cetăţenia de român.

Mai puţin cunoscut în România, însă extrem de apreciat în străinătate, unde şi-a câştigat un binemeritat loc în rândurile breslei artistice, Cristian Todie este protagonistul unei tumultoase poveşti de viaţă. Artistul care a deprins tainele artelor plastice la Constanţa, atât în sânul familiei, cât mai ales frecventând cursurile Liceului de Artă, a fost arestat de Securitate în 1971, iar perioada de detenţie politică i-a dus creativitatea pe culmi nebănuite. Eliberat, un an mai târziu, Cristian Todie a părăsit clandestin ţara, în 1975, stabilindu-se în capitala Franţei, unde, de-a lungul anilor, a devenit un nume de referinţă în sculptura contemporană pariziană.

Taguri articol


12