Dolarul şi francul elveţian au luat leul la pumni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şoc pe piaţa valutară

Dolarul şi francul elveţian au luat leul la pumni

Eveniment 17 Iunie 2011 / 00:00 758 accesări

UN NOU RECORD ISTORIC FAŢĂ DE FRANCUL ELVEŢIAN. Cursul leul/franc a crescut cu 6,86 bani faţă de şedinţa precedentă, atingând un nou maxim istoric, de 3,5050 lei/franc. Precedentul record, de 3,4450, fusese atins anul trecut, pe 30 decembrie. Şi euro s-a depreciat puternic în faţa dolarului şi francului, valută preferată de jucători atunci când incertitudinea face legea în pieţele financiare. Evident, când investitorii fug de euro, e clar că fug şi de leu, aşa că paritatea leu/euro a crescut cu 3,32 bani, faţă de miercuri, la 4,2088 lei/euro, cel mai înalt nivel din 4 martie. Scăderea faţă de dolar a fost ceva mai accentuată, leul pierzând 6,52 bani şi ajungând la 2,9820 lei/dolar, un nou maxim din 16 martie. „Pierderile înregistrate de leu, pe parcursul ultimelor două săptămâni, sunt mai mari decât cele ale valutelor din regiune. Acest lucru sugerează că participanţii la piaţă percep un risc mai ridicat în România, decât în celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est. Cât timp persistă incertitudini în Grecia, leul ar mai putea înregistra pierderi faţă de euro”, spun analiştii de la ING Bank.

A INTERVENI SAU A NU INTERVENI, ASTA E ÎNTREBAREA. Ce urmează? Toată lumea mizează pe o intervenţie a Băncii Naţionale a României (BNR), din mai multe motive: s-au angajat să evite volatilitatea excesivă a leului, citând mai multe studii care dau preţul corect al leului în jurul valorii de 0,25 euro, şi, mai important, trebuie să ţină leul jos pentru a nu provoca o inflamare a inflaţiei, indicator aflat oricum la un nivel nu foarte „prietenos”. „În acelaşi timp, BNR s-ar putea abţine de la intervenţii pe piaţa valutară, deoarece presiunea crizei datoriilor suverane se resimte în toată regiunea”, mai spun cei de la ING. Astfel, valutele din ţările vecine au pierdut circa 0,7% în faţa euro, pe fondul intensificării temerilor privind criza elenă.

CONSTĂNŢENII, IMUNI LA VOLATILITATE. La Constanţa, mişcările de pe piaţa valutară i-au trimis pe oameni către casele de schimb, fie pentru a schimba rapid valuta, înainte de o apreciere puternică a leului, fie pentru a scăpa de lei, în caz că problemele din UE se înrăutăţesc. „A fost ceva mai multă activitate, comparativ cu o zi obişnuită, dar nimic spectaculos - constănţenii s-au obişnuit cu volatilitatea de pe piaţă şi nu se grăbesc să schimbe bani imediat. Majoritatea mizează pe o apreciere a leului, cel târziu până luni”, spun reprezentanţii casei de schimb valutar Hans.

Taguri articol


12