14 persoane ucise în confruntări în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Războiul fără sfârșit

14 persoane ucise în confruntări în Ucraina

Externe 02 August 2014 / 00:00 375 accesări

În noaptea de joi spre vineri, 14 persoane, dintre care cel puţin 10 erau militari ucraineni, au fost ucise în confruntări între forţe ucrainene şi separatişti la Şahtarsk, în estul Ucrainei. Statul Major anunţase cu puţin timp înainte că trupe guvernamentale au căzut într-o ambuscadă a separatiştilor, în această localitate situată la 25 de kilometri de locul unde s-a prăbuşit avionul malaezian care efectua zborul MH17, zonă în care încearcă să pătrundă experţi internaţionali.

Forţele ucrainene şi-au reluat, vineri, ofensiva asupra insurgenţilor pro-ruşi, suspendată cu o zi înainte pentru a favoriza ancheta internaţională privnd drama care a condus la impunerea unor sancţiuni economice fără precedent Rusei, acuzată că-i înarmează pe rebeli şi le furnizează oameni. Statul Major ucrainean a anunţat că şi-a continuat înaintarea începută în iulie, care i-a permis să-i respingă pe separatişti în câteva bastioane, în special în oraşele Doneţk şi Lugansk, dar şi în zona de frontieră cu Rusia care le desparte. Forţele ucrainene au eliberat localitatea Novîi Svit, situată la 25 de kilometri sud de Doneţk şi care are aproximativ 8.000 de locuitori. Ele au anunţat că au constatat încălcări ale spaţiului aerian ucrainean de către aviaţia rusească.

RUȘII CARE LUPTĂ ÎN UCRAINA SE LAUDĂ PE INTERNET Preferinţa militarilor ruşi pentru reţelele de socializare pune Moscova în încurcătură, după ce unul dintre ei a postat pe Instagram două fotografii localizate în Ucraina, iar alţii şi-au multiplicat comentariile sugerând că unităţile lor ar fi intervenit împotriva Ucrainei în pofida negărilor oficiale. Aleksandr Sotkin, în vârstă de 24 de ani, a postat pe Instagram o serie de fotografii geolocalizate în satul Voloşino, în sudul Rusiei, unde unitatea sa militară pare staţionată, înainte de a posta alte două fotografii, la 5 şi 6 iulie, geolocalizate la zece kilometri distanţă de această localitate, în Ucraina. Dezvăluită de site-ul de ştiri american BuzzFeed, geolocalizarea celor două fotografii „selfie“, însoţite de cuvintele-cheie „armată“ şi „exerciţii 2014“, ar putea fi dovada că armata rusă a trecut frontiera ruso-ucraineană, în pofida dezminţirilor Kremlinului. Este cu siguranţă posibil ca geolocalizarea fotografiilor să fie falsificată, dar aceasta necesită cunoştinţe de codificare foarte avansate, subliniază un informatician. Ministerul rus al Apărării a refuzat orice comentariu. În legenda unei alte fotografii, de această dată geolocalizată la Voloşino, soldatul Sotkin povesteşte că şi-a petrecut ziua ”stând, lucrând la Buk, ascultând muzică”. Potrivit BuzzFeed, aceasta ar însemna că unităţile militare ruse de la frontiera ruso-ucraineană aveau în posesia lor rachete sol-aer Buk cu câteva zile înainte ca avionul Malaysia Airlines să fie doborât, probabil cu o astfel de rachetă, în estul Ucrainei. Dar cuvântul „Buk“ ar putea fi, de asemenea, abrevierea rusească pentru „notebook“, iar soldatul Sotkin ar putea, de fapt, să-şi fi petrecut ziua lucrând la calculator mai degrabă decât la o rachetă.

Alţi militari ruşi au publicat luna trecută, pe reţeaua de socializare rusă Vkontakte, fotografii despre activitatea lor, de această dată fără geolocalizare, dar ale căror comentarii sugerează că Rusia a tras asupra poziţiilor ucrainene, aşa cum afirmă Washingtonul şi Kievul. ”S-a tras toată noaptea asupra Ucrainei”, scria, la 23 iulie, soldatul Vadim Grigoriev, deasupra unei fotografii arătând circa şase obuze, înainte de a publica o altă fotografie cu două tunuri de artilerie staţionate în apropierea unui câmp de grâu. ”Sunt fotografii care au fost realizate în urmă cu mult timp. Probabil că mi s-a piratat pagina de Vkontakte”, a asigurat încă de a doua zi, pentru postul de ştiri pro-Kremlin Rossiia 24, soldatul al cărui cont a fost, ulterior, suprimat. Cu câteva zile înainte, pe aceeaşi reţea de socializare, un alt millitar, Mihail Şugunov, a postat două fotografii cu lansatoare de rachete multiple Grad, alături de comentariul: ”Grad înspre Ucraina”. Iar un alt soldat a publicat chiar harta cu itinerarul unităţii sale către frontiera ruso-ucraineană.

”Aceşti militari povestesc diverse lucruri, că sunt în Ucraina, de exemplu, doar pentru a se lăuda la prietenii lor”, asigură deputatul comunist Vadim Soloviev. Parlamentarul, care se află la originea unui proiect de lege pentru limitarea utilizării internetului de către militarii ruşi, apreciază că ”aceste postări sunt un pericol pentru Rusia: ele pot fi folosite de către occidentali în scopuri de spionaj sau dezinformare”.

RĂMĂȘIȚE UMANE RECUPERATE DE LA LOCUL TRAGEDIEI MH17 Experţii internaţionali au găsit noi resturi umane ale victimelor avionului malaezian prăbuşit în estul Ucrainei, acestea urmând să fie trimise în Olanda, pentru identificare, au anunţat, vineri, autorităţile olandeze. Peste 200 de corpuri ale victimelor au fost trimise deja în Olanda, unde au fost demarate proceduri de identificare, însă numeroase victime sunt încă la locul catastrofei. După ce a fost împiedicat timp de mai multe zile să acceadă la locul prăbuşirii Boeingului aparţinând companiei Malaysia Airlines din cauza luptelor, un mic grup de experţi olandezi şi australieni a reuşit să ajungă la faţa locului, joi, pe o rută ocolitoare de câteva sute de kilometri, faţă de cei 60 de kilometri pe drumul direct. Un purtător de cuvânt al OSCE care-i însoţeşte pe inspectori a anunţat că 14 vehicule au plecat vineri dimineaţa la faţa locului, unde se află în continuare fragmente de fuselaj şi rămăşiţe umane de la drama care s-a soldat, pe 17 iulie, cu 298 de morţi. O echipă de 70 de experţi olandezi şi australieni se afla vineri la locul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei, pentru a căuta cadavrele victimelor care nu au fost găsite încă. Într-o întâlnire, joi, la Minsk, între reprezentanţi ai Ucrainei, ai separatiştilor pro-ruşi şi ai Rusiei, sub egida OSCE, părţile s-au angajat să asigure un acces securizat anchetatorilor internaţionali la locul prăbuşirii, până la încheierea anchetei pe teren, a anunţat OSCE. O misiune înarmată a poliţiilor olandeză şi australiană, din care vor putea face parte cel mult 950 de persoane, a început mobilizarea, vineri, în zonă, pentru a o securiza.

Taguri articol


12