A fost şi moştenirea şcolii comuniste bună la ceva: români, locul 17 în clasamentul celor mai mari companii de software din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A fost şi moştenirea şcolii comuniste bună la ceva: români, locul 17 în clasamentul celor mai mari companii de software din lume

Tehnologie 21 Noiembrie 2016 / 17:35 544 accesări

Producătorul român Bitdefender este una dintre cele mai apreciate firme de profil la nivel mondial. Compania s-a clasat pe locul al 17-lea în clasamentul mondial al celor mai mari companii de software de pe piețele emergente, pe baza cifrei anuale de afaceri, potrivit unui comunicat transmis, luni, de PricewaterhouseCoopers (PwC). PwC, în colaborare cu International Data Corp., a clasificat primele 30 de companii de software provenind din piețele emergente și a identificat câteva caracteristici comune, precum experiența și înțelegerea piețelor locale şi avantaje comune (structuri de costuri reduse, cultura antreprenorială, demografie). Mai mult, firmele se confruntă cu provocări similare, cum ar fi distanța, accesul la finanțare sau nivelul de încredere.

Din cele 30 de companii incluse în clasamentul mondial, 13 îşi au sediul în China și aproape o treime în Europa de Est și Rusia, în timp ce șapte au sediul în Asia/Pacific, în afara Chinei, în principal în India și Coreea. Distribuția geografică ilustrează unele caracteristici comune. Spre exemplu, în țările din Europa de Est se resimte moștenirea sistemului de învățământ din regiune, cu un accent pe matematică și științe, care se reflectă asupra securității informatice.

Estimări recente arată că România se află printre primele zece ţări în ceea ce privește profesioniștii IT certificați pe cap de locuitor și viteză de internet în bandă largă (broadband), potrivit PwC. „Există un potențial semnificativ pe piața IT din România. Liderii de piață, cum este Bitdefender, au demonstrat deja că au capacitatea de a concura cu produse și servicii inovatoare la nivel global. Dar companiile locale de software trebuie să depășească obstacolele în ceea ce privește asigurarea accesului la finanțare într-o piață financiară și de capital care nu este foarte sofisticată. De asemenea, trebuie să investească în echipe de management capabile să aducă afacerea pe scena mondială şi să o conecteze la rețelele potrivite. Start-up-urile, în special, se confruntă cu un deficit critic de capital", crede Florin Deaconescu, liderul Grupului de Servicii pentru Tehnologie, Media și Telecomunicații (TMT), PwC România.

Dacă în trecut piața locală a produselor de software pentru consumatorii individuali era aproape inexistentă, iar piața de produse de software pentru clienţii corporate - limitată, în prezent, dispozitivele mobile conectează consumatorii din orice piață emergentă, din Kenya până în Coreea. Forța acestor piețe este dată şi de numeroasa generație Millenials din ţările emergente (în special în India și în țările din America de Sud), generație care se simte mai confortabil cu dispozitivele mobile.

Un alt avantaj al furnizorilor de software de pe piețele emergente este structura costurilor, în special pentru companiile de pe piețele în curs de dezvoltare. Costul pentru dezvoltarea de software pe piețele emergente este unul relativ mic, ceea ce permite companiilor să fie mai competitive pe piața mondială, potrivit sursei citate.

Unul dintre dezavantajele cu care s-ar putea confrunta firmele este posibilitatea de a trece de etapa de start-up. Acestea pot suferi din cauza lipsei de vizibilitate și a nivelului scăzut de notorietate a brandului, în contextul în care clienții și partenerii tind să apeleze la companii de renume sau în care au încredere.

O altă problemă este „exodul creierelor” (brain drain), care face referire la tendința persoanelor cu capacitate de muncă şi cu un nivel ridicat de educație să caute locuri de muncă în țările dezvoltate. Aceste provocări explică parțial de ce cifra de afaceri a primelor 30 de companii de software de pe piețele emergente reprezintă doar 1,4% din veniturile globale ale industriei de software, mai arată comunicatul PwC.



12