Agresorii cadrelor medicale, puşi la zid!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Risc de agresiuni în Sănătate. Se cere pază, se cere pedeapsa maximă

Agresorii cadrelor medicale, puşi la zid!

Sănătate 13 Decembrie 2011 / 00:00 2157 accesări

Nu de puţine ori, cadrele medicale au căzut victime ale unor pacienţi sau rude ale acestora, enervaţi la maximum de... timpul prea mare de aşteptare pentru un consult medical. Şi nu este singurul motiv pentru care medici şi asistenţi medicali primesc înjurături, dar şi îmbrânceli. De exemplu, unii pacienţi sunt mult prea beţi sau sub influenţa unor substanţe care, pur şi simplu, le „iau minţile”. Ani la rând au lucrat şi, în unele spitale, încă mai lucrează cu teama că vor părăsi garda cu capele sparte, scuipaţi sau înjuraţi. În acest sens, medicul deputat Tudor Ciuhodaru cere adoptarea de urgenţă a proiectului de act normativ ce prevede pedeapsa maximă pentru cei care agresează personalul medical, precum şi asigurarea pazei Unităţilor de Primire a Urgenţelor (UPU) de către poliţie. Printre motivele invocate de dr. Ciuhodaru, care lucrează de aproape două decenii în UPU, se numără şi numeroasele cazuri de agresiuni în unităţile de primire urgenţe din spitale, dar şi faptul că sancţionarea actelor de violenţă îndreptate împotriva medicilor aflaţi la datorie ar descuraja această agresivitate, permiţându-i personalului medical să poată acţiona eficient în interesul pacientului. „Mai miră pe cineva faptul că un ambulanţier a fost bătut încercând să salveze viaţa asistentului? Nu cred. Jurnalele de ştiri se deschid în fiecare zi cu câte un doctor, asistent, brancardier sau ambulanţier bătut sau înjunghiat. Suntem de aceeaşi parte a baricadei când încercăm imposibilul. De aceea vrem să fie mai bine pentru pacienţii noştri prin realizarea unui cod de bune practici. Această iniţiativă legislativă este doar una din cele ce vor realiza un sistem medical în care relaţia pacient - medic va fi din nou cea mai importantă”, a declarat medicul.

„SANCŢIONAREA ACTELOR DE VIOLENŢĂ ÎMPOTRIVA PERSONALULUI MEDICAL AR DESCURAJA ACEASTĂ AGRESIVITATE, PERMIŢÂND TOTODATĂ TRUDITORILOR DIN SĂNĂTATE SĂ POATĂ ACŢIONA EFICIENT ÎN INTERESUL PACIENŢILOR”

„De asemenea, propuneam şi ca în cazul decesului personalului medical în urma unei astfel de agresiuni, familia să poată beneficia de o asigurare de viaţă implicită. Nici astăzi acest proiect de lege nu a fost adoptat. Se pare că mai trebuie să fie bătut vreun ambulanţier sau înjunghiat un brancardier pentru ca legile pe care le iniţiez, pornind de la o realitate dureroasă, să intre în atenţia guvernanţilor. Acest proiect legislativ a beneficiat doar de avizul negativ din partea ministerului de resort. Sper ca noul ministru al Sănătăţii, medic de profesie, să ne ajute în a salva şi vieţile celor care salvează vieţi”, a precizat dr. Ciuhodaru. Deputatul a depus în urmă cu mai bine de un an proiectul legislativ care prevedea măsuri drastice împotriva celor care agresează personalul medical aflat în misiune. În proiect, deputatul propunea ca agresiunile împotriva personalului medical să fie considerate infracţiuni şi să fie pedepsite în consecinţă.



12