Anchetă cu dedicaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă cu dedicaţie

Administrație 07 Februarie 2012 / 00:00 891 accesări

Ieri, la Judecătoria Constanţa, a avut loc ultima înfăţişare în procesul privind investiţia RAJA “Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud”. Cu această ocazie, procurorii DNA au cerut condamnarea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, la pedeapsa închisorii cu executarea, pentru abuz în serviciu, deşi ancheta Oficiului European de Luptă Antifraudă indica cu totul alţi vinovaţi pentru deturnarea fondurilor europene. În aceste condiţii, Biroul de presă al Consiliului Judeţean Constanţa a remis un comunicat de presă cu istoria acestui caz, pe care îl prezentăm integral:

“În data de 7 iulie 2005, Nicuşor Daniel Constantinescu, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la nereguli grave în derularea proiectelor finanţate de Uniunea Europeană (măsurile ISPA, dosarul Pavilionul Expoziţional, proiectul RESIDEE, implicarea dlui Jonathan Scheele etc.).

În urma anchetei OLAF, acesta a confirmat majoritatea aspectelor reclamate de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, recomandând autorităţilor române declanşarea unei anchete pentru aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi şi recuperarea prejudiciilor.

Deşi OLAF a indicat cu precizie infracţiunile şi modul de operare, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au procedat la transformarea reclamantului Nicuşor Daniel Constantinescu în inculpat, iar faţă de persoanele care au săvârşit infracţiuni a luat măsura neînceperii urmăririi penale!

Deşi toate datele, inclusiv expertiza dispusă de instanţa de judecată, arată faptul că măsurile luate de Consiliul Judeţean Constanţa prin preşedintele său Nicuşor Daniel Constantinescu nu au produs nici un prejudiciu, aceste măsuri fiind perfect legale şi în interesul instituţiei, procurorii DNA continuă să îl considere pe acesta vinovat pentru o faptă şi un prejudiciu inexistente !

Vă prezentăm în continuare principalele momente privind cazul mai sus menţionat:

Fără a cunoaşte faptul că OLAF deja deschisese un dosar de anchetă (nr. dosar OF/2003/0293), preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, sesizând aspecte de natură penală în derularea acestui proiect din cadrul ISPA, se adresează în data de 7 iulie 2005 Oficiului European de Luptă Antifraudă. Întâlnirea şi audierile au loc pe data de 10 septembrie 2005.

În data de 29 martie 2006, OLAF a transmis Raportul Final de Caz Directoratului General Lărgit din cadrul Comisiei Europene, precizând că în această cauză “au fost emise facturi false în Marea Britanie şi ulterior folosite în Grecia” (conform document ataşat).

Ca urmare a infracţiunilor descoperite de OLAF, Comisia Europeană a sistat finanţarea proiectului şi a solicitat părţii române declanşarea unei anchete penale. In aceste conditii, Consiliul Judeţean Constanţa, a suspendat temporar la rândul său cofinanţarea proiectului ISPA până la o decizie finală a Comisiei Europene şi Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE (OPCP) din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.

În data de 5 iulie 2008, în cotidianul ZIUA apărea articolul “Staţiile de epurare au ajuns la DNA” din care reproducem un fragment ... “pe fir a intrat OLAF, descoperind o fraudă de 3,8 milioane Euro, constând în lucrări achitate, dar neefectuate. Cazul a ajuns în atenţia DNA, după ce subcontractorii firmei Themeliodomi au cerut falimentul acesteia, pe baza emiterii unor bilete la ordin fără acoperire în bancă. Procurorul anticorupţie Alina Livia Vasilescu a dispus prin rezoluţie neînceperea urmăririi penale faţă de K. Xanthopoulos şi P. Paschalis, iar CE ne-a retras finanţarea”… După cum se poate observa, deşi Oficiul European de Luptă Antifraudă stabilise existenţa infracţiunilor în acest dosar, procurorii de caz ai DNA au dispus neînceperea urmăririi penale !

În data de 15 decembrie 2008, procurorul şef de secţie Doru Petre Ţuluş avizează rechizitoriul dosarului nr. 222/P/2007, deschis în urma unui denunţ făcut de fostul deputat PD, Stelian Duţu, ignorând detaliile afacerii Themeliodomini şi concluziile OLAF.

În cursul cercetării judecătoreşti, instanţa a dispus realizarea unei expertize care a stabilit faptul că măsurile luate de Consiliul Judeţean Constanţa nu au produs nici un prejudiciu !

În plus faţă de cele prezentate mai sus, procurorul de caz a ignorat complet adresa emisă de RAJA prin care această instituţie se constituia parte civilă faţă de Ministerul Economiei şi Finanţelor – Oficiul de Plăţi şi Constractare PHARE (OPCP), care avea obligaţia legală de a accesa finanţare prin intermediul Fondului Naţional de Preaderare în cazul concret al unei finanţări suspendate de Uniunea Europeană pe motiv de fraudă, obligaţia achitării sumelor aferente derulării proiectului aparţinând în exclusivitate Ministerului Economiei şi Finantelor prin O.C.P.C. (document ataşat)

Având în vedere cele prezentate mai sus, considerăm că “instrumentarea” de către procurorii DNA a dosarului mai sus-menţionat s-a făcut cu puternice influenţe politice, preferându-se trimiterea în instanţă a unui preşedinte de Consiliu Judeţean de altă culoare decât cea guvernamentală în scopuri pur mediatice, în defavoarea recuperării adevăratelor prejudicii (3,8 milioane Euro) aduse statului român de către persoanele indicate în ancheta OLAF”.

Purtător de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu



12