Andrei Şerban - cel mai bun regizor şi „Unchiul Vania\" - cel mai bun spectacol la Gala UNITER

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Andrei Şerban - cel mai bun regizor şi „Unchiul Vania\" - cel mai bun spectacol la Gala UNITER

Cultură 16 Aprilie 2008 / 00:00 682 accesări

Spectacolul „Unchiul Vania\" i-a adus lui Andrei Şerban două dintre cele mai importante premii - pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun spectacol - la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată luni seară, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB). Gala UNITER a fost prezentată de Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti. El a spus celor cîteva sute de persoane prezente la manifestare, printre care şi principesa Margareta, principele Radu, principele Georg Friederich al Prusiei şi ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, că evenimentul marchează 18 ani de la înfiinţarea UNITER. Ion Caramitru a remarcat faptul că a fost un an „greu\" pentru teatrul românesc, care este mult mai „sărac\", făcînd referire la dispariţia actorilor Adrian Pintea, Ion Fiscuteanu, Ovidiu Iuliu Moldovan.

Regizorul Andrei Şerban: „Am fost somat de prieteni să nu-mi retrag numele din nominalizări, ca la premiile trecute”

La categoria cel mai bun spectacol au mai fost nominalizate, alături de „Unchiul Vania\", şi „Faust\" - producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca\" din Sibiu şi „Ionesco - Cinci piese scurte\" - producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti. După ce, anul trecut, la Gala UNITER, Andrei Şerban a refuzat nominalizarea la premiul pentru regie, obţinută cu „Purificare\", pentru că în juriul final au fost desemnate „persoane care s-au declarat ostentativ împotriva spectacolului\" său, în acest an, regizorul a acceptat nominalizarea, însă nu a venit să-şi ridice distincţia. Premiul a fost ridicat de criticul George Banu. Totuşi, Andrei Şerban a transmis o scrisoare pentru public, citită de Mariana Mihuţ: „Am fost somat de prieteni să nu-mi retrag numele din nominalizări, ca la premiile trecute. Pentru că am avut privilegiul de a lucra cu nişte actori minunaţi, voi dedica premiul lor\", a transmis Andrei Şerban. El a enumerat o serie de „ciudăţenii\" ale Galelor UNITER, subliniind faptul că Silviu Purcărete nu a fost nominalizat la categoria cel mai bun regizor, pentru „Faust\", întrebîndu-se ce a determinat juriul să ia această decizie.

„Unchiul Vania\" i-a adus şi lui András Hatházi premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru prestaţia sa, ca Ivan Petrovici (Vania). Decorul şi costumele acestui spectacol sînt semnate de Carmencita Brojboiu, nominalizată, de asemenea, la Premiile UNITER pentru cea mai bună scenografie. Spectacolul a primit cinci nominalizări la această ediţie a Premiilor UNITER.

Pe de altă parte, rolul Diavolului din spectacolul „Faust\", după J.W. Goethe, pus în scenă de Silviu Purcărete, i-a adus actriţei Ofelia Popii premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Tot cu „Faust\", dar pentru decorul spectacolului, a cîştigat şi Helmut Sturmer un premiu - cea mai bună scenografie. O producţie de anvergură, „Faust\" a avut premiera în deschiderea stagiunii la Teatrul „Radu Stanca\" din Sibiu, în septembrie, anul trecut. Silviu Purcărete a montat „Faust\" într-o hală dezafectată de la fabrica Simerom. Decorurile spectacolului au fost concepute pentru acest spaţiu special de Helmut Sturmer, iar costumele poartă semnătura Liei Manţoc.

Gala UNITER i-a adus un premiul de excelenţă lui Radu Beligan

De asemenea, Gala UNITER i-a adus un premiul de excelenţă lui Radu Beligan, care a fost aplaudat în picioare de public. Marele actor a menţionat faptul că multă vreme nu a avut „relaţii foarte bune cu UNITER, dar rînd pe rînd, m-am convins de lucrurile bune pe care le-a făcut\". Totodată, Beligan l-a declarat pe Ion Caramitru cel mai bun actor al stagiunii 2007-2008, pentru rolul din spectacolul „Eduard al III-lea\".

În cadrul Galei, premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actriţei Dorina Lazăr. Totodată, premiul UNITER pentru întreaga activitate a fost acordat actorului Ion Besoiu, care a mulţumit publicului român care „iubeşte\", „frecventează\" şi „respectă\" teatrul. În plus, premiul pentru întreaga activitate, la capitolul regie, a fost înmînat Sandei Manu, de către Radu Penciulescu. Actriţa Dorina Lazăr a primit premiul pentru întreaga activitate.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat Ovidiu Ghiniţă, pentru rolul Tatălui din spectacolul „Vis Toamna\", la Teatrul „Ioan Slavici\", Arad. Dana Dogaru a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Mama/ Chelneriţa japoneză din spectacolul „În rolul victimei\", de la Teatrul Metropolis, Bucureşti.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, Florica Mălureanu a primit premiul pentru întreaga activitate în domeniul coregrafiei, în timp ce Ion Cocora a obţinut premiul pentru întreaga activitate în domeniul criticii. Mihai Mălaimare a primit, în cadrul Galei, un premiu special pentru performanţă în teatrul non-verbal, distincţia fiindu-i acordată de Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. În plus, principele Georg Friederich al Prusiei, membru al familiei regale germane, a înmînat premiul pentru cea mai bună piesă de teatru a anului 2007 lui Mihai Ignat, pentru textul „Meserii şi fundături\". De asemenea, Ion Caramitru a oferit Silviei Kerim un premiu de suflet - premiul preşedintelui UNITER. Premiul special pentru circ a fost obţinut de Brînduşa Novac, directoarea Circului Globus.

În cadrul Galei, s-au mai acordat premiile pentru debut - Cristina Casian, pentru rolul Amalia din spectacolul „Amalia respiră adînc\", de la Teatrul Act, Bucureşti -, pentru teatru radiofonic - „Dumnezeul de a doua zi\", de Corneliu Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga, la SRR Bucureşti, premiul special pentru teatrul de copii - Marian Rîlea, premiul special pentru teatrul de păpuşi - Ionuţ Brancu, premiul special pentru teatrul de revistă - Aurel Storin, premiul special pentru coregrafie în arta spectacolului - Florin Fieroiu şi premiul special pentru muzică de teatru - Ada Milea.

Premiile au fost decise, prin vot secret, de un juriu format din Sanda Manu, Cristina Modreanu, Rodica Negrea, Dragoş Buhagiar, Victor Scora. Aceştia au decis cîştigătorii Galei, în baza unor nominalizări decise de un alt juriu, format din Magdalena Boiangiu, Doru Mareş şi Ion Cocora.



12