Cartofii, o binefacere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cartofii, o binefacere

Sănătate 17 Septembrie 2010 / 00:00 730 accesări

Cartofii conţin peste 80 de substanţe nutritive şi sunt deosebit de utili într-o alimentaţie sănătoasă. Din păcate, cartofii sunt consumaţi în cea mai mare măsură prăjiţi, ceea ce îi face dăunători, mai ales dacă ne facem un obicei din a-i consuma gătiţi în felul acesta. Altfel decât prăjiţi, cartofii sunt o binefacere. Au puţine calorii (100 de calorii în 150 de grame de cartofi fierţi), multe fibre şi oferă o protecţie semnificativă împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului. De asemenea, ei sunt o sursă excelentă de vitamina C, o bună sursă de vitamina B6, au cupru, potasiu, mangan şi fibre. Conţin o varietate mare de fitonutrienţi care au o activitate antioxidantă - carotenoizi, flavonoizi şi acid cafeic, precum şi o proteină, care nu se găseşte decât în cartofi, numită patatin, extrem de activă împotriva radicalilor liberi. Fitochimicalele din cartofi sunt la fel de eficiente ca şi cele din broccoli. Amidonul din cartofi este o sursă de energie sănătoasă, care poate căpăta valenţe negative doar prin prăjire neadecvată. Cartoful conţine compuşi care scad tensiunea arterială şi susţin activitatea cardio-vasculară. Concentraţia mare de vitamina B6, face din cartof un susţinător activ al celulei nervoase, un cartof de dimensiuni medii având 21% din necesarul zilnic de B6.



12