Ce e de făcut dacă nu aveți cardul de sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tot ce trebuie să știți

Ce e de făcut dacă nu aveți cardul de sănătate

Eveniment 12 Mai 2015 / 00:00 3797 accesări

Obligativitatea cardului național de sănătate de la 1 mai a pus pe jar nu doar pacienții, ci și cadrele medicale. Chiar dacă oficiali din Sănătate au spus că nu e nicio tragedie, cel puțin deocamdată, dacă un pacient vrea asistență medicală fără să aibă asupra lui cardul de sănătate, au existat prestatori de servicii medicale care au dat afară bolnavii din cabinete pe motiv că n-au cum să-și valideze serviciile. Nimic mai greșit, susțin reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate, care fac referire la respectarea legislației (Ordinul MS/CNAS nr. 557/246/2015 de modificare a Ordinului MS/CNAS nr. 388/186/2015 și Ordinul CNAS nr. 248/2015 de modificare a Ordinului CNAS nr. 185/2015). Președintele/director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, jr. Dragoș Poteleanu, citat într-un comunicat, face o serie de precizări pentru clarificarea situațiilor ivite.

ASIGURAȚII CARE NU NECESITĂ ASISTENȚĂ MEDICALĂ NU SUNT OBLIGAȚI SĂ SE ADRESEZE UNUI FURNIZOR DE SERVICII MEDICALE DOAR PENTRU ACTIVAREA CARDULUI.

Acest lucru se poate efectua în perioada următoare, cu ocazia vizitelor la medic, în caz de necesitate, conform drepturilor statuate prin normele legale în vigoare. De asemenea, la prezentarea unui cetățean pentru acordarea de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, furnizorii aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate vor solicita acestuia dovada calității de asigurat - respectiv: cardul național de sănătate sau adeverința de asigurat cu valabilitate de 3 luni de la data emiterii pentru cei care refuză cardul național din motive religioase sau de conștiință; adeverința înlocuitoare pentru cei cărora li se va emite card național duplicat - și vor acorda serviciile prevăzute în pachetul de bază sau cel minimal, după caz. Totodată, în situația în care persoana nu poate prezenta cardul (fie că nu a intrat în posesie, fie nu îl poate prezenta la furnizor) sau din motive tehnice cardul nu poate fi utilizat, se va proceda la verificarea calității de asigurat prin intermediul aplicației instalate pe site-ul CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. În cazul în care persoana figurează ca fiind neasigurată, se vor acorda serviciile din pachetul minimal, iar pacientul va fi îndrumat spre casa de asigurări de sănătate pentru a întocmi procedurile necesare în vederea dobândirii calității de asigurat, iar în cazul în care persoana figurează ca fiind asigurată, se vor acorda serviciile prevăzute în pachetul de bază. ”Pentru persoanele cărora nu li s-a emis cardul, situație ce se poate verifica prin intermediul aplicației instalate pe site-ul CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html, se vor acorda servicii medicale corespunzătoare în baza calității de asigurat/neasigurat, după caz”, potrivit CJAS Constanța.

Medicii de familie reclamă, într-o scrisoare deschisă adresată șefului CNAS, derapaje privind folosirea cardului de sănătate, ei solicitând să nu fie sancționați dacă acordă servicii medicale persoanelor fără card operaţional și să fie desemnaţi specialiști IT care să deblocheze cardurile blocate.

Taguri articol


12