Click cu click se face... fraudă de trei milioane euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procurorii dau „shut down“ gigantului IT SIVECO

Click cu click se face... fraudă de trei milioane euro

Economie 09 Septembrie 2014 / 00:00 788 accesări

ȘAH-MAT Sediile SIVECO, una dintre cele mai mari firme de IT din țară, și ale altor firme, dar și domiciliile unora dintre membrii conducerii, din București, Ilfov și Giurgiu, au fost perchiziționate ieri de procurori, iar zece persoane au fost duse la audieri. „În scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei firme IT ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009 - 2013, în valoare de aproximativ 10 milioane euro“, se arată într-un comunicat al Parchetului Curții de Apel București. Surse judiciare au confirmat că este vorba de SIVECO. Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii, reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost realizate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro. Potrivit acelorași surse, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme-fantomă. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de gen, iar unele dintre ele ar aparţine unor cetăţeni de etnie rromă din Sinteşti.

O ISTORIE CU CÂNTEC Compania SIVECO a devenit celebră după ce a obţinut, fără licitaţie, contracte IT în guvernarea Năstase. Singurul proiect major, până în 2000, a fost cel de informatizare a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. În 2001, în schimb, Guvernul Năstase i-a acordat, „prin încredinţare directă“, proiectul de informatizare a învățământului (SEI - Sistem Educațional Informatizat), supranumit ulterior „Afacerea Calculatorul“. Compania a obținut, în 2003, și contractul de informatizare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Alte nume din portofoliul SIVECO sunt Apele Române, Petrom, centrala nucleară de la Cernavodă, Primăria Capitalei, Hidroelectrica, APIA și majoritatea ministerelor. În 2011, numele Irinei Socol și cel al companiei pe care a înființat-o au fost legate de jurnaliști de investigație de la Riseproject de o rețea de firme offshore coordonată de consultantul Kiss Laszlo Gyorgy. Astfel, SIVECO ar fi achitat mai multe facturi către Laveco România, firma care intermedia înfiinţarea de firme offshore pentru omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (dosarul PSV) şi care se numără şi printre companiile verificate de DNA în scandalul de corupţie Microsoft - Eads - Fujitsu. Nu în ultimul rând, potrivit unui rechizitoriu al DNA din 2009, SIVECO se numără şi printre plătitorii unor contracte-fantomă către INSOMAR, fostul institut de sondare a opiniei publice deţinut de Sorin Ovidiu Vîntu, implicat în campania de susţinere a candidaturii lui Mircea Geoană la Preşedinţie.

Reacția SIVECO

„În cursul acestei dimineţi (ieri - n.r.), am fost solicitaţi să furnizăm informaţii în cadrul unor cercetări efectuate de către autorităţi. Activitatea financiară şi comercială a companiei se bazează, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, naţionale şi internaţionale. Manifestăm, totodată, transparenţă în punerea la dispoziţia opinei publice a informaţiilor referitoare la desfăşurarea cercetărilor făcute de autorităţi, pe măsură ce le vom obţine“, potrivit unui comunicat al companiei IT.



12