Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”, botezat de Principesa Margareta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”, botezat de Principesa Margareta

Externe 29 Noiembrie 2006 / 00:00 815 accesări

Liceul de Artă Constanţa, care de ieri se numeşte oficial Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”, aniversează zilele acestea 50 ani de existenţă a învăţămîntului vocaţional de artă în Dobrogea. La concertul care a deschis sărbătoarea artei la Constanţa au fost prezenţi numeroşi artişti plastici, actuali şi foşti profesori ai Liceului de Artă, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. Printre invitaţii de onoare s-a numărat Principesa Margareta care a sosit la unitatea de învăţămînt ieri, la ora 11.00, şi a participat la ceremonia dezvelirii unui basorelief şi a unui bust al reginei. “Mă bucur să mă aflu alături de dvs. pentru a celebra împreună 50 de ani de existenţă ai Colegiului Naţional de Arte "Regina Maria" Constanţa. De-a lungul anilor, în ciuda momentelor de cumpănă, instituţia dvs. a reuşit să-şi păstreze profilul vocaţional iniţial. Această împlinire se datorează numai profesorilor şi directorilor care s-au încăpăţînat să creadă în misiunea lor: să-i înveţe pe elevi să-şi cultive şi să-şi pună în valoare talentul, dîndu-le astfel şansa să se formeze ca artişti”, a declarat Principesa Margareta. În ceea ce priveşte alegerea numelui pentru Liceul de Artă, directorul unităţii de învăţămînt, Nicoleta Heroiu a declarat că a fost foarte dificil să găsească o personalitate al cărui nume să îl poarte instituţia. “Am găsit o personalitate care a însemnat ceva pentru Constanţa, pentru începuturile oraşului nostru: Regina Maria care iubea foarte mult marea. Ea venea însoţită de artişti plastici şi de muzicieni care au început să dea concerte şi să deschidă expoziţii, acţiunile ei culminînd cu acea şcoală de artă de la Balcic”, a declarat Nicoleta Heroiu.

În ceea ce priveşte prezenţa Principesei Margareta la acest eveniment, directorul Colegiului Naţional de Arte "Regina Maria", a declarat: “Asta înseamnă că familia regală a României îşi respectă străbunii”. După ceremonia dezvelirii bustului şi basoreliefului cu chipul Reginei Maria, Principesa Margareta a vizitat expoziţia permanentă cu lucrările elevilor de la profilul arte plastice după care a asistat la concertul pregătit de elevii care studiază disciplinele muzicale.

Spectacole şi expoziţii la aniversarea celor 50 de ani de existenţă

La ceas aniversar, Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria" a organizat, ieri, şi o serie de evenimente culturale. Participanţii la eveniment au asistat la spectacolul festiv intitulat "Perform Art - 50". Elevii secţiei muzicale au prezentat un recital de lucrări din creaţia compozitorilor internaţionali. Spectacolul a fost deschis cu imnul instituţiilor de învăţămînt, "Gaudeamus", interpretat de corul "Cantillena", condus de dirijorul Horaţiu Alexandrescu. În continuarea programului, spectatorii au audiat lucrări precum "Canon", de Wolfgang Amadeus Mozart, interpretat de Mădălina şi Cătălina Postolache, "Studiu tablou", de Rachmaninov, interpretat de Sabina Oprea, "Fantezie", de Robert Schumann, în interpretarea lui Sebastian Tegzeşiu şi "Suita I" din baletul "Peer Gynt", de Edvard Grieg, în interpretarea orchestrei Colegiului Naţional de Arte "Regina Maria". Seria manifestărilor a continuat cu expoziţia "Revederi plastice", vernisată la Muzeul de Artă. Profesori şi foşti elevi au expus aprox. 40 de lucrări de artă, picturi, grafice şi sculpturi. Abordînd teme, stiluri şi tehnici diferite, lucrările aduc în prim plan piesaje, compoziţii cu personaje şi compoziţii abstracte.



12