Debut perfect pentru Simona Halep

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tenis de câmp / Australian Open

Debut perfect pentru Simona Halep

Sport 15 Ianuarie 2014 / 00:00 637 accesări

Cel mai bine clasată jucătoare din România în clasamentul WTA, Simona Halep, a început perfect primul turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open, care are loc la Melbourne. Pe o căldură sufocantă, constănţeanca a făcut un meci excepţional în primul tur al probei de simplu feminin, învingând-o pe Katarzyna Piter (Polonia), jucătoare venită din calificări şi poziţia 119 în ierarhia mondială, după doar 54 de minute, cu 6-0, 6-1. Aflată pe locul 11 în clasamentul WTA şi cap de serie nr. 11 al competiţiei de la Antipozi, Halep o va întâlni în turul secund pe Varvara Lepchenko (SUA), locul 50 WTA, care a trecut, cu 2-6, 6-3, 6-4, de Lesia Ţurenko (Ucraina), poziţia 96 în clasamentul mondial. În schimb, Sorana Cîrstea, cap de serie nr. 21 şi locul 21 WTA, a avut parte de o surpriză neplăcută, fiind eliminată încă din primul tur de Marina Erakovic (Noua Zeelandă), locul 52 WTA, cu 6-4, 7-6 (8/6), după o oră şi 53 de minute de joc. Cea mai dramatică partidă a primului tur le-a adus faţă în faţă pe Irina-Camelia Begu, poziţia 127 în ierarhia mondială, şi Galina Voskoboeva (Kazahstan), poziţia 77 în clasamentul mondial. Venită din calificări, românca a condus cu 5-1 în setul decisiv şi a beneficiat de două mingi de meci, dar le-a ratat şi a fost învinsă cu 7-5, 4-6, 7-5, după un meci care a durat două ore şi 29 de minute.

La masculin, singurul român prezent pe tabloul principal de simplu, Victor Hănescu, locul 76 ATP, s-a calificat în turul secund, după ce a trecut în runda inaugurală, cu 7-6 (7/5), 7-6 (7/5), 6-3, după două ore şi 16 minute, de germanul Peter Gojowczyk, jucător venit din calificări şi aflat pe poziţia 135 în ierarhia mondială. În turul secund, Hănescu îl va întâlni pe canadianul Milos Raonic, cap de serie nr. 11 şi locul 11 ATP, care l-a învins, cu 7-6 (7/2), 6-1, 4-6, 6-2, pe spaniolul Daniel Gimeno-Traver, poziţia 77 în clasamentul mondial.

A doua zi a competiţiei a fost una fără surprize, doar tenismanul american John Isner, cap de serie nr. 13, părăsind întrecerea, după ce a abandonat în meciul cu slovacul Martin Klizan, la scorul 2-6, 6-7 (6/8).

DEBUT PENTRU TECĂU În noaptea de marţi spre miercuri, s-a dat startul şi meciurilor de pe tabloul de dublu, atât la feminin, cât şi la masculin. Favoriţi nr. 10, constănţeanul Horia Tecău şi noul său partener, olandezul Jean-Julien Rojer, au întâlnit în primul tur dublul format din Teymuraz Gabaşvili (Rusia) şi Mikhail Kukuşkin (Kazahstan). Tot la masculin, dublul alcătuit din Florin Mergea şi Oliver Marach (Austria) s-a duelat cu favoriţii nr. 16, Santiago Gonzalez (Mexic) şi Scott Lipsky (SUA). La feminin, Simona Halep şi Alexandra Candaţu au avut o misiune dificilă în disputa din runda inaugurală cu favoritele nr. 4, Kveta Peschke (Cehia) şi Katarina Srebotnik (Slovacia), în timp ce cuplul alcătuit din Raluca Olaru şi Varvara Lepchenko (SUA) a dat piept cu japonezele Shuko Aoyama şi Misaki Doi. La simplu feminin, Monica Niculescu, locul 64 WTA, s-a luptat în turul secund cu favorita nr. 15, Sabina Lisicki (Germania).

HĂNESCU A DEPĂŞIT PATRU MILIOANE DE DOLARI CÂŞTIGAŢI DIN TENIS Tenismanul Victor Hănescu, locul 76 ATP, a depăşit patru milioane de dolari câştigaţi din tenis, devenind al doilea român care trece de acest plafon după constănţeanul Andrei Pavel. Calificat în tutul secund la Melbourne, Hănescu şi-a asigurat astfel un cec în valoare de 50.000 de dolari australieni, circa 45.000 de dolari americani, care se vor adăuga celor 3,992 milioane de dolari americani (sumă brută) pe care sportivul român i-a câştigat până în prezent în cariera sa de tenisman profesionist. În topul românilor, cele mai mari premii le-a obţinut Andrei Pavel, 5,225 milioane de dolari, el fiind urmat de Victor Hănescu şi de Ilie Năstase (2,07 milioane de dolari). În clasamentul “all-time” feminin, Irina Spîrlea şi Sorana Cîrstea au “adunat” cei mai mulţi bani în carieră dintre jucătoarele române - 2,6 milioane de dolari. Aceste ierarhii nu ţin cont de inflaţia dolarului şi nici de faptul că, în trecut, premiile erau mai mici.



12