După şapte ani şi 78 de termene, dosarul privatizărilor strategice - la final!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Condamnări definitive blânde

După şapte ani şi 78 de termene, dosarul privatizărilor strategice - la final!

Politică 28 Ianuarie 2015 / 00:00 757 accesări

Început în 2007, procesul privatizărilor strategice s-a finalizat abia ieri! După ce au jucat în hora „băieţilor deştepţi” din Energie, fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a primit o pedeapsă de 4 ani, cea mai mare pedeapsă fiind dată lui Stamen Stanchev, care va executa 5 ani şi 2 luni. Menţionăm că toate pedepsele sunt cu executare! Completul de cinci judecători al ICCJ a fost mai îngăduitor, deoarece toate pedepsele au fost micşorate. Trădare prin transmitere de secrete, spionaj, iniţierea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat sunt capetele de acuzare în acest celebru deja dosar, care include mai multe nume, printre care: Vadim Benyatov (consultant internaţional - 4 ani şi 6 luni de închisoare), Mihai Radu Donciu (fost consilier al ministrului Comunicaţiilor - 5 ani), Mihai Dorinel Mucea (fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie - 4 ani şi 6 luni), Michal Susak (4 ani şi 8 luni de închisoare), Mircea Călin Flore (senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor - 4 ani şi 6 luni de închisoare), Gabor Kerekes (4 ani), Mustafa Oral (cetăţean turc - 3 ani). La închiderea ediţiei, Şereş şi Nagy fuseseră încarceraţi în Penitenciarul Rahova. În ediţia online a cotidianului nostru - www.telegrafonline.ro - puteţi citi întreaga poveste a dosarului.

POVESTEA DOSARULUI

Procesul privatizărilor strategice a început în 20 aprilie 2007, cu Stamen Stanchev, Mihai Mucea şi Mihai Donciu trimişi în judecată sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. În acelaşi timp, s-a dispus judecarea separată a părţii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don, care a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT, fiind acuzat că ar fi luat măsuri în vederea obţinerii de informaţii secrete din domeniul energetic, al economiei naţionale a României, informaţii care ar fi fost de natură să pericliteze securitatea statului. În 30 martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată şi pe Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Gabor Kerekes, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Cei şase sunt acuzaţi de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI. Ulterior, dosarele au fost comasate, cei zece inculpaţi fiind judecaţi, în aceeaşi cauză, de magistraţii ICCJ.

Taguri articol


12