FMI insistă că Europa trebuie să recapitalizeze băncile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

FMI insistă că Europa trebuie să recapitalizeze băncile

Externe 06 Septembrie 2011 / 00:00 399 accesări

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a insistat ieri că băncile europene au nevoie de capital suplimentar. Ieri dimineaţă, acţiunile băncilor europene au scăzut la bursă, din cauza temerilor privind evoluţia economiei mondiale. Acţiunile Deutsche Bank au înregistrat un declin de 5,34%, la 24,63 euro iar acţiunile Commerzbank au scăzut cu 4,37% 1,84 euro. Directorul general al FMI a repetat apelul făcut în urmă cu câteva zile privind majorarea urgentă a capitalului băncilor europene. Declaraţiile sale au fost criticate de unele oficialităţi europene, care au replicat că sistemul bancar european este adecvat capitalizat. De asemenea, şefa FMI a apreciat că Germania, care are un excedent semnificativ la exporturi, ar trebui să stimuleze cererea internă, deoarece acest fapt ar stimula economia Germaniei şi a statelor vecine. Lagarde a criticat economia Germaniei că este dependentă de exporturi iar consumul intern este insuficient.

Asociaţiile bancare din Germania au anunţat săptămâna trecută că nu există nicio dovadă care să susţină opinia FMI potrivit căreia băncile europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital de 200 de miliarde de euro. Luna aceasta, băncile europene au raportat pierderi de 3 miliarde de euro pentru obligaţiunile guvernamentale elene pe care le deţin dar ele au utilizat criterii diferite pentru evaluarea pierderilor. Deprecierile de active raportate de bănci variază de la 21 la 50%, ceea ce arată că instituţiile financiare au moduri diferite de a aprecia în ce măsură îşi vor recupera banii investiţi în Grecia. Comisia Europeană a apreciat că nu este necesară recapitalizarea băncilor mai mult decât s-a acceptat după publicarea recentelor teste de stres.

”UE va evita intrarea în recesiune şi face tot posibilul pentru a rezolva problema datoriilor în regiune”, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Aflat în Australia, la o întâlnire a statelor din regiunea Pacificului de Sud, Barroso a arătat că moneda euro este puternică iar regiunea va continua să crească, chiar dacă modest. Neînţelegerile referitoare la deficitul bugetar semnificativ al Greciei au determinat reprezentanţii FMI, BCE şi ai UE să suspende, vineri, vizita la Atena iar ministrul grec al Finanţelor, Evangelos Venizelos, a avertizat că o recesiune mai profundă a Greciei va afecta eforturile de reducere a deficitului. Barroso a arătat însă că este prematur să facă o declaraţie referitoare la ultimele eforturi ale Guvernului Greciei de a rezolva problema datoriilor. În trimestrul al doilea al acestui an, UE şi Zona Euro au înregistrat o creştere economică de 1,7% în ritm anual iar pentru întregul an 2011, UE estimează o creştere economică de 1,6% în Zona Euro.



12