Grecia, exclusă din Schengen?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eforturi anticriză

Grecia, exclusă din Schengen?

Externe 14 Septembrie 2011 / 00:00 380 accesări

UE va propune, vineri, un mecanism de suspendare din spaţiul Schengen a ţărilor cu probleme, o mişcare diplomatică menită parţial să pună presiune asupra Greciei, pentru ca aceasta să menţină imigranţii în afara zonei de liberă circulaţie, relatează ”Financial Times”. Propunerea, denumită neoficial ”clauza Grecia”, va fi anunţată odată cu noile măsuri propuse de CE pentru înăsprirea normelor ce guvernează zona de liberă circulaţie. Aceasta va permite ca o ţară să fie suspendată temporar din Schengen, caz în care vor fi reintroduse controalele la frontieră între ţara respectivă şi restul UE. Din numărul estimat de 104.000 de imigranţi care au intrat ilegal în UE, în 2010, 88.000 au ajuns trecând frontierele greceşti. Grecia va rămâne, probabil, principala poartă de intrare în Europa a imigranţilor ilegali şi anul acesta. Propunerea CE susţine că perspectiva suspendării din Schengen are un scop mai mult de descurajare, ea urmând să fie folosită doar în ultimă instanţă. Unii oficiali cred că Grecia a atins deja acest punct. Peste 26.000 de imigranţi au trecut graniţa dintre Grecia şi Turcia de la începutul anului, în pofida numeroaselor misiuni ale Frontex destinate consolidării graniţei şi a faptului că Grecia a primit circa 350 de milioane de euro pentru a-şi securiza graniţele. Miniştrii de Interne ai Franţei, Germaniei şi Spaniei s-au pronunţat, ieri, împotriva propunerilor CE de a reglementa strict reintroducerea controalelor la frontierele naţionale, reafirmând responsabilitatea politică a statelor membre în acest domeniu.

AJUTOR TEHNIC CE a trimis, ieri, un grup de experţi în Grecia, care să o ajute să folosească mai bine fondurile structurale europene, pentru a favoriza creşterea economică, investiţiile şi crearea de locuri de muncă. Cei 30 de tehnicieni vor rămâne în Grecia până mâine iar la sfârşitul lui octombrie vor prezenta un raport. Misiunea a fost convenită de preşedintele CE, Manuel Barroso şi de premierul grec, Giorgos Papandreou. Executivul comunitar speră ca recomandările europene să fie puse în practică, deşi ele nu au un caracter obligatoriu. Această misiune are sarcini diferite de cele ale troikăi formate din CE, BCE şi FMI, care trebuie să evalueze dacă Grecia pune în practică planul de austeritate şi reformele structurale pe care le-a promis în schimbul asistenţei financiare internaţionale. Experţii acestor trei instituţii vor sosi la Atena cel mai probabil în cursul acestei săptămâni. De rezultatul acestei evaluări depinde acordarea celei de-a şasea tranşe, de opt miliarde de euro, din primul împrumut ajutor financiar acordat Greciei, sumă extrem de importantă în contextul în care Atena a anunţat că mai dispune de lichidităţi numai până în octombrie.

AJUTOR BRICS Cele cinci state emergente din cadrul BRICS, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, vor discuta săptămâna viitoare în legătură cu posibilitatea de a veni în ajutorul UE, confruntată cu criza datoriei, a indicat, ieri, ministrul brazilian de Finanţe, Guido Mantega.

PREZENŢĂ AMERICANĂ Secretarul american de Finanţe, Timothy Geithner, va participa, vineri, la reuniunea miniştrilor Economiei şi Finanţelor din UE (ECOFIN) de la Wroclaw, Polonia. Timothy Geithner va discuta cu omologii săi europeni despre eforturile lor de a contribui la relansarea economică mondială şi de a continua colaborarea în ceea ce priveşte reforma. Participarea lui Geithner va fi un eveniment excepţional. Acesta a mai fost invitat la reuniuni ECOFIN şi în trecut dar este prima dată când participă. Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat că ”reuniunea de la Wroclaw ar trebui să permită depăşirea obstacolelor rămase în calea aplicării noului plan de asistenţă pentru Grecia decis de UE în iulie”. Timothy Geithner s-a întâlnit, ieri, cu directoarea generală a FMI, Christine Lagarde. Aceasta a făcut apel, la sfârşitul lui august, către statele europene, să recapitalizeze, dacă va fi nevoie din fonduri publice, băncile de pe bătrânul continent. Mai mulţi responsabili politici europeni au reacţionat cu vehemenţă la aceste propuneri.



12