Ianukovici, în concediu după ultimele concesii făcute opoziţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine conduce Ucraina?

Ianukovici, în concediu după ultimele concesii făcute opoziţiei

Externe 31 Ianuarie 2014 / 00:00 502 accesări

În plină criză şi în timp ce tot mai multe voci îi cer demisia, preşedintele Ucrainei a intrat în concediu medical. Viktor Ianukovici suferă de o viroză respiratorie acută, însoţită de febră puternică. Înainte să plece în concediu, preşedintele Ianukovici a recunoscut că autorităţile au comis erori, dar a acuzat opoziţia de tensionarea situaţiei din cauza ambiţiilor politice ale unor politicieni, conform unui comunicat oficial al Preşedinţiei. Până la acest comunicat, preşedintele ucrainean avertiza că intenţionează să anunţe organizarea de alegeri legislative anticipate dacă opoziţia şi puterea nu vor ajunge la un acord de rezolvare a crizei politice şi de formare a unui guvern în următoarele săptămâni.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce guvernul instalat la putere de Viktor Ianukovici a refuzat, în luna noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu UE, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Între timp, legile controversate au fost abrogate. Ieri, puterea din Ucraina a mai făcut o concesie manifestanţilor pro-europeni, prin adoptarea legii amnistiei. După mai multe ore de negocieri tensionate, textul a fost aprobat de 232 de deputaţi dintre cei 416 prezenţi. Legea nu ar fi putut trece fără votul deputaţilor puterii. Conform legii adoptate, manifestanţii pro-europeni arestaţi vor fi eliberaţi în următoarele 15 zile. Condiţia este însă ca manifestanţii opoziţiei să părăsească toate clădirile instituţiilor publice ocupate. Opoziţia s-a abţinut de la vot, apreciind că puterea a recunoscut că „a luat ostatici” prin adoptarea textului. Totodată, principalii lideri ai opoziţiei l-au acuzat pe preşedintele Ianukovici că a încălcat Constituţia prin şantajarea unor deputaţi ai partidului său, în timpul votului, pentru amnistierea manifestanţilor arestaţi.

SANCŢIUNI ÎN AŞTEPTARE În acest timp, SUA şi Canada se pregătesc să impună sancţiuni unor reprezentanţi ai puterii şi ai unor lideri ai opoziţiei ucrainene. Sancţiunile vor veni în cazul în care va exista o nouă escaladare a violenţelor din ţară. Şi statele europene sunt atente la cum evoluează situaţia din Ucraina, cancelarul german ţinând să sublinieze că opoziţia are revendicări legitime: „Ministerul german al Afacerilor Externe, Cancelaria şi ambasada Germaniei din Kiev susţin soluţionarea paşnică a conflictului şi cererile legitime ale opoziţiei”, a declarat Angela Merkel. De cealaltă parte, Rusia, prin vocea preşedintelui Vladimir Putin, a avertizat în privinţa unui amestec străin în criza din Ucraina. Situaţia este atât de tensionată între UE şi Rusia încât ziariştilor ruşi li s-a interzis, miercuri, accesul la un briefing de presă al Înaltului reprezentant UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Catherine Ashton, aflată în vizită la Kiev. Jurnaliştii ruşi, printre care cei de la RIA Novosti, nu au putut asista la conferinţa de presă, deşi au trimis dinainte cereri oficiale reprezentanţilor UE. Ziariştii occidentali şi ucraineni invitaţi la conferinţa de presă au afirmat că au primit instrucţiuni să păstreze secret locul întâlnirii cu presa a şefei diplomaţiei europene.



12