Întîlnire de suflet între ziaristul Constantin Cumpănă şi studenţii Academiei Navale “Mircea cel Bătrîn“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Întîlnire de suflet între ziaristul Constantin Cumpănă şi studenţii Academiei Navale “Mircea cel Bătrîn“

Cultură 07 Noiembrie 2006 / 00:00 1132 accesări

Academia Navală “Mircea cel Bătrîn“ a fost, ieri, gazda unei întîlniri de suflet între autorul excepţionalului volum-document, “Tragedia navei - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti“, ziaristul de investigaţie Constantin Cumpănă şi studenţii Academiei Navale “Mircea cel Bătrîn“, Secţiile Civilă şi Militară. După ce, în urmă cu o lună, cartea s-a bucurat de o lansare grandioasă şi emoţionantă în Aula Bibliotecii Judeţene, pentru ca, apoi, să fie prezentată studenţilor Universităţii “Ovidius“, de data aceasta a venit rîndul viitorilor marinari să-l cunoască pe investigatorul unui caz incredibil, trecut sub tăcere de regimul comunist şi asupra căruia încă mai planează semne de întrebare... La prezentarea cărţii a asistat o audienţă numeroasă, din rîndurile căreia au făcut parte şi invitaţi ai autorului, printre care s-au numărat fostul comandant al navei “Independenţa“, căpitanul de cursă lungă Constantin Preda, fostul director al Navrom Constanţa, proprietarul din acea vreme al navei şi fost membru din Comisia de anchetă a cauzelor şi împrejurărilor catastrofei, căpitan de cursă lungă Nicolae Romulus Moise - consultantul tehnic al cărţii şi cel care semnează şi prefaţa volumului, căpitanul comandor Marian Moşneagu, fost director al Muzeului Marinei. De asemenea, la eveniment au participat şi numeroase cadre didactice.

Pentru viitorii marinari, ocazia de a-l cunoaşte pe autorul cărţii despre tragedia navei “Independenţa“ a reprezentat o experienţă deosebită şi utilă în frumoasa, dar dificila meserie pentru care se pregătesc

Manifestarea a fost deschisă de comandantul Academiei Navale “Mircea cel Bătrîn“, comandor Cristea Cucoşel. “Cred că acest demers este benefic şi folositor studenţilor noştri. Este o carte pe care o vom recomanda tuturor studenţilor noştri, întrucît, pe lîngă clipe din istoria navigaţiei româneşti, din păcate sfîrşite cu tragedie, găsim aici şi ceea ce se poate întîmpla atunci cînd neatenţia la bordul navei, superficialitatea domină în detrimentul profesionalismului şi mă refer la nava grecească ce a intrat în coliziune cu nava noastră“, a subliniat acesta, aducîndu-şi aminte, totodată, de sentimentul de frustrare pe care l-a încercat în momentul cînd a auzit că nava-fanion a flotei comerciale româneşti a dispărut. La rîndul său, căpitan comandor Marian Moşneagu a făcut o introducere în istoriografia navală românească. De altfel, dr. Marian Moşneagu se numără printre sursele la care ziaristul Constantin Cumpănă a apelat pe parcursul unei îndelungi etape de documentare, ocazie cu care s-a constatat, cu surprindere, că Muzeul Marinei Române nu deţinea un fond documentar cu privire la tragediile din istoria navală românească. Prin intermediul unui film documentar de excepţie, realizat de Constantin Cumpănă, cu sprijinul TV Neptun, viitorii marinari constănţeni au aflat, impresionaţi, de circumstanţele în care s-a produs cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti, precum şi de consecinţele acestei tragedii, care a schimbat definitiv destinele a zeci de familii, lăsînd în urmă suflete îndoliate, lacrimi, durere fără margini... Moment apocaliptic în istoria navigaţiei maritime autohtone, fatidica zi de 15 octombrie 1979 a reprezentat data la care petrolierul de 150.000 tdw "Independenţa", construit de santierul naval Constanţa şi lansat la apă în ziua de 27 mai 1977, a fost colizionat de nava grecească "Evriali", în apele Mării Marmara, în strîmtoarea Bosfor. “Independenţa“ a ars neîntrerupt timp de o lună de zile, iar 42 de marinari români au murit şi doar trei au reuşit să se salveze. În anul 1990, cazul intra în atenţia săptămînalului constănţean “Contrast“, al cărui redactor-şef, la acea vreme, era Radu Mazăre, iar şeful Secţiei Eveniment, Nicuşor Constantinescu, cel care, de altfel, i-a şi încredinţat ziaristului Constantin Cumpănă această anchetă. Tot atunci au apărut şi primele articole care încercau să facă lumină în acest caz. S-au scurs, de atunci, 16 ani, timp în care au fost răscolite arhive, biblioteci, muzee, s-au purtat discuţii cu ambasadele şi consulatele ţărilor implicate în tragicul incident şi, mai ales, cu rudele marinarilor dispăruţi. Întregul material obţinut a fost concretizat de Constantin Cumpănă într-o carte-document unică, absolut cutremurătoare.

“Emoţia mea de astăzi este cu atît mai mare întrucît prezint cartea atît studenţilor din Secţia Militară, cît şi celor din Secţia Civilă a Academiei Navale, unor viitori profesionişti, unor oameni care sînt deja conectaţi la activitatea de marinar, cunosc termenii şi regulamentele, deci sînt faţă în faţă cu o parte din cei cărora am adresat şi dedicat această carte“, a subliniat ziaristul Constantin Cumpănă. La rîndul lor, studenţii au asistat la prezentarea cărţii şi a filmului-documentar cu emoţie. Mulţi dintre ei ştiau unele lucruri despre cazul “Independenţa“, însă doar din povestirile părinţilor, mărturisind că întîlnirea cu autorul cărţii a reprezentat o experienţă deosebită şi utilă în frumoasa, dar dificila meserie de marinar pentru care se pregătesc. Cartea “Tragedia navei - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti“ a apărut la editurile Telegraf Advertising şi Ex Ponto.



12