"Iranul va deveni putere nucleară sau va fi distrus"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Iranul va deveni putere nucleară sau va fi distrus"

Externe 24 August 2006 / 00:00 973 accesări

"Comunitatea internaţională va sfîrşi prin a accepta ca Iranul să devină o putere nucleară, în cazul în care nu va distruge această ţară", a apreciat, miercuri, presa rusă, la o zi după răspunsul Teheranului la oferta marilor puteri pe marginea programului său nuclear. "Iranul doreşte să fie un stat puternic. Va putea să-şi satisfacă ambiţiile atîta timp cît nu are bomba?", se întreabă cotidianul "Vedomosti".

Publicaţia "Vremia Novostei" apreciază la rîndul său că "Iranul şi-a bătut încă o dată joc de marile puteri", prin refuzul de a-şi suspenda programul de îmbogăţire a uraniului şi prin propunerea de participare la "negocieri serioase" cu Occidentul. Conform cotidianului "Kommersant", "angajîndu-se într-un conflict cu comunitatea internaţională, Iranul speră să iasă învingător, ceea ce îi permite să intre în clubul marilor puteri şi să conducă lumea islamică. Din punct de vedere al valorilor comunităţii internaţionale", aderarea Teheranului la acest club al marilor puteri nucleare vine cu un preţ extrem de piperat, dar care scade foarte repede, dată fiind răspîndirea tehnologiilor nucleare într-un număr tot mai mare de state". Singura cale de a interzice Iranului să aibă acces la tehnologiile nucleare este de a lichida regimul sau ţara".

Puterile occidentale au analizat, ieri, propunerea Iranului de a extinde negocierile pentru soluţionarea crizei nucleare, dar nu este clar dacă răspunsul Teheranului poate duce la evitarea sancţiunilor Naţiunilor Unite. Iran a anunţat că răspunsul său conţine o serie de idei care permit reluarea imediată a negocierilor. Nu exista însă nici un indiciu că Teheranul a acceptat una din solicitările esenţiale ale Consiliului de Securitate în privinţa sistării procesului de îmbogăţire a uraniului pînă la 31 august, în caz contrar fiind posibilă adoptarea unor sancţiuni. Iranul a calificat acest termen limită ca fiind lipsit de sens. Unul din diplomaţii europeni a declarat că "Iranul a exclus varianta suspendării programului nuclear înainte de reluarea negocierilor dar a indicat că ar fi deschis să accepte sistarea sa în cursul negocierilor". Alţi diplomaţi au refuzat să confirme dacă Iranul a dat dovadă de flexibilitate în această problemă. Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Marea Britanie, China, franţa, Rusia şi Statele Unite, alături de Germania s-au abţinut, de asemenea, de la orice comentariu.



12