La şase ani, obligatoriu în clasa pregătitoare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ordin al Ministerului Educaţiei

La şase ani, obligatoriu în clasa pregătitoare!

Social 26 Februarie 2014 / 00:00 5133 accesări

Începând din acest an, Ordinul 3.111 din 14 februarie 2014 al ministrului Educaţiei spune negru pe alb că prichindeii care împlinesc şase ani până în 1 septembrie trebuie obligatoriu să urmeze cursurile clasei pregătitoare. Cu alte cuvinte, actul normativ nu le mai permite părinţilor să-şi ţină copiii în grădiniţă şi să mai copilărească, ci ei trebuie să intre în clasa zero şi să înceapă să se familiarizeze cu şcoala. E drept că inspectorii şcolari spun că trecerea trebuie să se facă treptat, cele mai multe activităţi trebuind să cuprindă elemente de joacă, pentru ca cei mici să se acomodeze din mers cu noul sistem, puţin mai restrictiv şi organizat decât cel de la grădiniţă. Legea e mai permisivă cu cei care împlinesc şase ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2014. Potrivit actului normativ, ei trebuie să rămână în continuare înscrişi în grupa mare la grădiniţă.

LA ŞCOALĂ, DE LA PATRU ANI?! Totuşi, în ciuda criteriilor clare stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale, după doar două zile de înscriere, au apărut părinţi interesaţi să-şi înscrie copilul în clasa pregătitoare chiar mai devreme de şase ani. Tatăl unui copil din Timiş a cerut înscrierea acestuia la şcoală, în clasa zero, deşi băiatul său are doar... patru ani! Bărbatul a depus o cerere la Inspectoratul Şcolar Timiş şi a primit răspuns că în interiorul instituţiei se va forma o comisie de specialitate, care va lua o decizie în acest caz. Conducerea inspectoratului s-a declarat uluită. „Mi se pare bizar ca la vârsta de patru ani, când copilul încă mai bea din biberon, să fie înscris la şcoală. Din punct de vedere metodologic, suntem obligaţi să consiliem părintele spre a acţiona în interesul educaţional al copilului”, a declarat inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului, prof. Aura Danielescu. Ea a completat că, în cazul în care părintele insistă că minorul este extrem de bine pregătit, atunci specialiştii de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Psihopedagogică vor face o evaluare psihosomatică şi doar aceasta va spune cu certitudine dacă copilul este pregătit sau nu să păşească în clasa zero.

312 COPII LA EVALUAREA PSIHOSOMATICĂ La nivelul judeţului Constanţa nu au fost semnalate situaţii deosebite la înscrierea în clasa pregătitoare. În schimb, inspectorul de specialitate pentru învăţământ primar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, prof. Mihaela Anghelescu, a declarat că au fost cazuri de părinţi ai căror copii vor împlini şapte ani după 31 decembrie 2014 şi care doreau să-i înscrie direct în clasa întâi. Însă acest lucru nu este posibil, ei trebuind să urmeze mai întâi cursurile clasei zero şi apoi să intre în clasa întâi. În ceea ce priveşte evaluarea psihosomatică (psihică şi fizică) a copiilor, obligatorie la înscrierea în clasa zero, săptămâna trecută, 312 copii s-au prezentat la specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa. „De obicei, copiii trec de aceste evaluări fără probleme. Săptămâna aceasta se vor prezenta mult mai mulţi copii pentru examinare”, a declarat inspectorul ISJ.

Constanţa, locul 3 pe ţară la numărul de cereri

În primele 17 ore de înscrieri în clasa zero, la nivel naţional părinţii au depus 36.004 cereri pentru anul şcolar 2014 - 2015, cele mai multe pentru copiii cu vârsta de şase ani împliniţi înainte de 1 septembrie 2014. Judeţul nostru este pe locul 3 pe ţară la numărul de înscrieri. Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Bucureşti (3.138), Iaşi (1.131), Constanţa (1.086) şi Suceava (1.000). La polul opus sunt Tulcea (257), Teleorman (266) şi Olt (287).



12