Legume ca de la bunica pentru nevoiași!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Program CJC “Consumăm produse româneşti”

Legume ca de la bunica pentru nevoiași!

Administrație 09 August 2014 / 00:00 583 accesări

RECOLTĂ Programul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), unic la nivel naţional, „Consumăm produse româneşti“, se dovedeşte a fi de real succes, în condițiile în care peste 1.000 de gospodari din mediul rural au primit, gratuit, solarii în care cultivă legume. Prima recoltă din acest an din solariile CJC a fost strânsă, vineri, de gospodarii din comuna Chirnogeni. Aproximativ 30 de familii au donat 15% din cultura lor pentru ajutorarea unor persoane nevoiaşe. În total, „livrarea“ s-a ridicat la aproape 300 de kilograme de legume: 30 de kilograme de roşii, 30 de kg de castraveţi, 30 de kg de vinete, 50 de kg de ceapă, 25 de kg de ardei gras, cinci kg de ardei iute, 70 kg de cartofi, 30 de kg de varză şi câte trei kg de mărar, pătrunjel şi leuştean. „Sunt legume ecologice şi sănătoase, pe care românii le pot consuma cu încredere. Acest tip de produse ajunge pe mesele tuturor dobrogenilor, care nu mai sunt nevoiţi să cumpere produse din import, care, de cele mai multe ori, nu au niciun gust”, a spus primarul din Chirnogeni, Gheoghe Manta.

DONAȚIE De produsele tradiţionale româneşti din Chirnogeni s-au bucurat persoanele instituţionalizate în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială de la Negru Vodă, care aparține de Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța. „Legumele proaspete aduse de CJC reprezintă un supliment de vitamine ce va intra în hrana asistaților social. Având în vedere că noi gătim pentru 220 de persoane, apreciez că aceste legume ne vor ajunge aproape o lună. Ajutorul este imens”, a punctat şeful Centrului de la Negru Vodă, Mariana-Alina Ionescu. La rândul său, directorul DGASPC, Petre Dinică, a declarat că toate persoanele instituționalizate în centrele Direcției, indiferent că vorbim de adulți sau copii, beneficiază de legumele crescute în serele donate de CJC. ”Suma destinată asigurării celor trei mese pe zi pentru asistaţii din centrele noastre este de 8,3 lei. În aceste condiții, orice sponsorizare sau donație vine în completarea acestei norme de hrană”, a punctat Dinică.

UTIL Unul dintre cetățenii din Chirnogeni care au apelat la programul CJC este şi Mariana Tifu, care a spus că legumele crescute în solarii au un gust extraordinar de bun. ”Noi cultivăm legumele în general pentru consumul propriu, dar o parte o donăm săracilor, fie că vorbim de pensionari, bolnavi sau copii fără părinți. Pentru noi este o misiune frumoasă și ne simțim foarte bine atunci când ne putem ajuta semenii”, a spus Mariana Tifu. Ea a adăugat că solarul CJC este extrem de util, mai ales în această perioadă, când, din cauza inundațiilor, toate culturile din grădină au fost compromise. Femeia a adăugat că răsadurile, oferite gratuit de CJC, sunt de bună calitate, iar legumele au mirosul și gustul de odinioară al produselor românești. „Programul CJC este util pentru noi, micii producători, pentru că legumele din solarii cresc mari, frumoase şi nu sunt modificate genetic”, a conchis Mariana Tifu.

1500 DE SOLARII ÎN JUDEŢ Programul CJC se derulează de aproape patru ani, iar CJC a distribuit în mediul rural, și nu numai, 1.500 de solarii, care au fost oferite gospodarilor care se ocupă de agricultură şi care pot oferi o alternativă la produsele pline de chimicale care intră pe piaţa din România din import. Solariile sunt confecționate atât din lemn, cât și din metal, şi au o folie de plastic și un sistem de irigare prin picurare. De asemenea, ele sunt prevăzute cu plasă de umbrire pentru perioade cu temperaturi ridicate, dar şi cu material termoprotector pentru protejarea culturilor în perioadele reci ale anului. În aceste solarii, prin aplicarea tehnologiilor de cultivare a legumelor se pot obţine trei culturi succesive pe an.



12