Leul, în corzi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un nou maxim istoric faţă de francul elveţian

Leul, în corzi

Eveniment 21 Iunie 2011 / 00:00 633 accesări

TREND DE SCĂDERE CONTINUĂ. Leul a urmat trendul valutelor din regiune, care au marcat deprecieri de până la 0,4% în faţa euro, în condiţiile în care încrederea investitorilor în moneda unică a fost zdruncinată violent de amânarea acordării următoarei tranşe, de 12 miliarde euro, din acordul încheiat anul trecut de Grecia cu UE. De altfel, şi euro s-a depreciat puternic în raport cu dolarul şi cu francul elveţian. „Leul a închis şedinţa de vineri la 4,2410 lei/euro, dar presiunile au început chiar din debutul şedinţei interbancare de ieri, aşa că paritatea a ajuns imediat la 4,26 lei/euro. Nu ne aşteptăm la o depreciere semnificativă, însă tendinţa va fi una de scădere”, au spus dealerii de la ING Bank.

ROMÂNIA, O ŢARĂ MAI RISCANTĂ. Economiştii spun că majoritatea investitorilor care mizau pe o apreciere a leului şi-au lichidat poziţiile speculative, deschise în urmă cu puţină vreme, când economia dădea semne de revenire. „Legătura dintre sistemul bancar grecesc şi cel românesc pare a fi principalul motiv de speculaţie pentru investitori. Există totuşi şi factori interni care fac din România o ţară mai riscantă: problemele politice, dar şi încetinirea economiei, după o creştere modestă”, spune directorul casei de brokeraj X-Trade Brokers, Victor Safta. El mai spune că nici consumul nu are şanse mari de a ajuta România, din cauza cerinţelor mult mai restrictive anunţate de banca centrală. „Căderea guvernului grec ar putea aduce şi mai multă volatilitate pe piaţă, situaţie în care leul va trece de nivelul de 4,3 lei/euro, iar francul va atinge noi maxime istorice”, adaugă Safta.

CONSTĂNŢENII, ÎN CEAŢĂ. Pe plan local, constănţenii au luat cu asalt casele de schimb valutar, încercând să scape de lei. Sau nu, după cum spun reprezentanţii exchange-urilor. „Oamenii sunt confuzi. Văd că leul se depreciază şi sunt tentaţi să cumpere euro, dar, în acelaşi timp, şi euro scade în faţa dolarului. Mai sunt şi oamenii care mizează probabil pe o apreciere a leului, ca urmare a intervenţiei BNR, aşa că vin să cumpere lei. Puţini sunt cei care mizează pe francul elveţian. Singurele schimburi care se fac vizează sume mici. În general, este vorba despre cei care au credite în franci şi trebuie să-şi achite ratele”, au declarat, pentru Telegraf, reprezentanţii casei de schimb valutar Hans. La nivel macro, analiştii se aşteaptă la ieşiri masive de valută din România, „care ar putea sufoca economia”. „Aproape 20% din piaţă este controlată de bănci greceşti, iar ieşirile de valută ar afecta grav economia”, spune şeful departamentului de cercetare pentru Europa Centrală şi de Est al Erste Group, Rainer Singer. Potrivit celor de la BNR, există un plan de reacţie, în cazul în care băncile elene îşi retrag capitalurile din România.



12