Marş forţat al PNL şi PDL spre fuziune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Statut călcat în picioare

Marş forţat al PNL şi PDL spre fuziune

Politică 03 Iunie 2014 / 00:00 571 accesări

RECAPITULARE De când s-au izbit de rezultatele dezastruoase de la europarlamentare, liberalii şi pedeliştii au intrat într-un freamăt permanent, al cărui zgomot de fond acoperă atât tentativele de revalorizare ale grupărilor subunitare electoral, conduse de Mihai-Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu (Forţa Civică şi Partidul Noua Republică), cât şi oasele rupte în luptele pline de canibalism fratricid din interiorul formaţiunii băsesciene (Partidul Mişcarea Populară). Cavalcada ştirilor „de senzaţie” pe care le oferă PNL şi PDL, nu zilnic, ci de două-trei ori pe zi, dă impresia că formaţiunile politice încearcă să mascheze nenorocirea electorală în care au ajuns în timp ce adună cioburile falselor speranţe nutrite la europarlamentare. O scurtă recapitulare a evenimentelor din ultimele zile: imediat după anunţul rezultatelor oficiale ale scrutinului din 25 mai, în care PDL şi PNL au obţinut procentaje asemănătoare - 12 şi 15%, ambele formaţiuni au început, la unison, să facă 13-14. Prima ştire senzaţională - duşmanii de moarte Antonescu şi Blaga, care îşi declarau ură veşnică, se aşază la masa negocierilor. Al doilea „breaking news” - PNL şi PDL abdică de la ura viscerală pe care şi-o declaraseră ani la rând şi decid să meargă împreună pe acelaşi drum, la pachet cu demisia din funcţia de preşedinte al PNL a lui Antonescu, care însă rămâne preşedinte interimar (???). Şi acum, surpriza... inamicii se gândesc chiar să fuzioneze! Urmează declaraţii de dragoste demne de o cauză mai bună. Peneliştii vor fuziune, dar să rămână sub sigla PNL, iar pedeliştii nu se opun. Colac peste pupăză, fără prea multe ifose, Antonescu şi-a anunţat retragerea din cursa pentru prezidenţiale, fapt care nivelează drumul spre o colaborare mai abitir între cele două partide care mai ieri se situau pe poziţii aparent iremediabil antagonice. În acest mod, şirul evenimentelor radicale pentru cele două partide a ajuns la ziua de ieri.

NICI COMEDIE, NICI ROMANTISM Dacă am fi urmărit o comedie romantică, probabil că acum am fi asistat la scena în care unul dintre parteneri face un pas în spate şi rosteşte cu emfază replica: „Nu crezi că toate se întâmplă cam repede¬?”. Ei bine, între PNL şi PDL nu e nici comedie şi nici romantism. Ieri am fost spectatori la o nouă serie de „breaking news“ liberalo-pedeliste. Dimineaţă, Biroul Politic Naţional al PNL l-a înlocuit cu preşedintele interimar Klaus Iohannis pe fostul preşedinte interimar Crin Antonescu. Conducerile celor două partide s-au întrunit după-amiază pentru noi declaraţii de iubire. Noul cuplu de preşedinţi, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, a anunţat la ceas de seară că s-a parcurs un nou pas spre fuziunea celor două formaţiuni. „A fost o discuţie scurtă şi foarte bună, am reconfirmat împreună că dorim o fuziune a partidelor noastre, dorim o fuziune între PNL şi PDL cât de repede va fi posibil acest lucru“, a declarat Iohannis. „Vom lucra în comisii paritare, cea mai importantă, de departe, sarcină revine comisiei care să lucreze la Proiectul pentru România. Până la urmă, aici ne interesează alegerile prezidenţiale foarte mult, este adevărat, vom avea un singur candidat”, a spus, la rândul său, consortul politic Vasile Blaga.

NICI DRAGOSTE NU E Oricât de zâmbitori, senini şi armonioşi vor să pară încruntatul Blaga şi rigidul Iohannis, apele fuziunii dintre PNL şi PDL sunt încă aprig de tulburi. Şi semnalele pot fi întrevăzute mai ales în declaraţiile acide care încă mai scapă în media de la unii dintre oamenii marcanţi ai celor două formaţiuni. Senatorul Ioan Ghişe, spre exemplu, a anunţat că negocierile pentru fuziune sunt nule: „Începând cu luni, 26 mai, Biroul Politic al PNL este demisionar, are rolul, până la Congres, să exercite gestiunea curentă a partidului şi să organizeze Congresul. Tot ceea ce în aceste zile se negociază, alianţe, fuziuni şi orice altceva, este o încălcare a Statutului“. El are şi o soluţie privind crearea unui mare partid de dreapta, care scuteşte toţi actorii din filmul fuziunii de un rateu penibil - „toţi cei care cred în valorile dreptei şi se revendică politic de dreapta se pot înscrie în PNL”.

ANTONESCU E ISTORIE În ce priveşte rolul pe care îl va juca „fostul” Antonescu, aspectul a fost lămurit de preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus. Antonescu va intra în panoplia celor care au fost ceva odată şi va rămâne membru de drept al conducerii partidului. Conform statutului formaţiunii, foştii lideri câştigă automat un loc în structura Biroului Politic Naţional al PNL. Nu aceeaşi onoare a avut-o şi Călin Popescu-Tăriceanu, care a fost înlăturat din conducere şi din partid pentru că a avut îndrăzneala de a îi cere lui Antonescu să menţină liberalii în proiectul USL (Atenţie!!! Un proiect pe care Antonescu l-a impus în PNL după lupte interne straşnice cu Tăriceanu, care s-a opus vehement în primă fază). Pentru că tot am adus vorba despre Tăriceanu, el a remis ieri o scrisoare foştilor colegi de partid, prin care a subliniat că Antonescu e rupt de realitate, iar retragerea lui de la conducerea PNL şi renunţarea la statutul de candidat pentru Preşedinţie au fost determinate de reproşurile pe care le-a primit în partid ca urmare a „greşelilor strategice“. Vom reveni, cu siguranţă, cu noile ştiri de senzaţie aruncate pe piaţă de noul partid în formare... PN(D)L.



12